STRUČNJACI OSUĐUJU NOVINE U BELOM SPORTU: Ubijaju tenis novim pravilima


IZVOR: Radovan V. BIBIĆ - 11.11.2017 | 06:11


Tenis uskoro nećemo moći da prepoznamo! Revolucionarna nova pravila eksperimentalno se primenjuju na premijernom turniru osmorice najboljih tenisera uzrasta do 21 godine u Milanu, a već je jasno da su prava noćna mora za igrače, ali i gledaoce, kojima je oduzeta draž mečeva s obrtima.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Biće na mukama: Novak Đoković i Rafael Nadal

Pošto je u pitanju samo testiranje, ostaje nam da se nadamo da neće zaživeti!

Sa tim je saglasan i teniski stručnjak Radmilo Armenulić, koji za Srpski telegraf analizira novotarije u belom sportu.

- Set do četiri dobijena gema

Mečevi se igraju na tri dobijena seta sa po četiri osvojena gema. Pri rezultatu 3:3 igra se klasičan taj-brejk.

- I ne zagreješ se, a već si praktično izgubio. Ako pretrpiš brejk, nemaš kada da se vratiš u meč, što tenisu ukida mogućnost preokreta i svu draž.

- Nema đusa, sledeći poen donosi gem

- Posle 40:40 nema đusa i prednosti, neće biti kao do sada kada ste morali da dobijete barem dva vezana poena za osvajanje gema. Ko osvoji sledeći poen, dolazi do gema.

Foto: Printskrin

- Nema neca, mreža u igri

- To što neca više nema znači da je u igri i loptica koja pogodi mrežu i odbije se u polje onog ko prima servis. To su uzeli iz odbojke, ali ovde je lopta daleko manja i brža, kad promeni putanju, teško je odreagovati. Faktor sreće dobija veću ulogu, na štetu iskusnih riternera, kakav je Đoković.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Odlaze u istoriju: Linijske sudije zameniće sistem "oko sokolovo"

Foto: Printskrin


- Nema linijskih sudija

Linijske sudije više ne postoje, a zamenjuje ih već oprobani sistem "oko sokolovo", koji reaguje u deliću sekunde i snimljeni glas kaže da li je aut.

- Ovo sprečava lošu procenu sudija, ali ubija duh tenisa jer su sudije tradicija. Najbolje da zamenimo i igrače, pa da igraju roboti.

- Dozvoljen razgovor s trenerom

- Šta to trener može da kaže igraču posle svakog gema?! Samo će da im remete koncentraciju i samopouzdanje, pa zamislite da vam neko stalno govori šta da radite. Kritika će biti gora od dobrih saveta.

Foto: Tanjug/AP

- Štoperica 25 sekundi

Do sada se pravilo od 25 sekundi između poena nije poštovalo. Teniseri poput Rafaela Nadala su to zloupotrebljavali, ali se tome stalo na put.

- Spremate se za servis, a tamo negde vam štoperica odbrojava vreme. Odugovlačenja treba sankcionosati, ali ovo će samo da iznervira igrače.

- Kraće zagrevanje

- Vreme predviđeno za zagrevanje skraćuju sa četiri na samo dva minuta. Igrači će nespremni ulaziti u meč, zagrevaće se u prvim gemovima, a ako neko zapne, od samog starta rizikuje da se ozbiljno povredi.