Sporna metoda lečenja: Nadal i Ronaldo koriste terapije zbog kojih se osećaju kao druga osoba!


IZVOR: Republika - 19.05.2020 | 10:52


Poslednjih nekoliko godina brojni vrhunski sportiski koriste tretman matičnim ćelijama kako bi se brže oporavili od povreda. Britanski "San" navodi primer Kristijana Ronalda i Rafaela Nadala, koji se leče matičnim ćelijama, što košta od 4.000 do 15.000 funti.

Foto: Tanjug/AP

Rafael Nadal

Takođe, isti tretman koristi i Majk Tajson, što je i priznao.

- Znate šta sam uradio? Imao sam tretman matičnim ćelijama. Osećam se kao druga osoba, ali ne mogu da shvatim zašto. Zaista je ludo šta sve naučnici mogu da urade - rekao je Tajson nedavno.

Ovim tretmanom mogu da se leče: upala tetive, istezanje mišića, artritis, degenerativna bolest kičmenog stuba, ali i neki prelomi. "San" navodi da se matične ćelije dobijaju iz krvi iz pupčane vrpce novorođenčeta, koštane srži ili telesne mase, a ubrizgavaju se u povređeni deo.

Ovaj tretman kako Britanci ističu pomaže u smanjenju bola, upala, povećava protok krvi, pomaže telu da se brže oporav. Ronaldo i Nadal su kod povreda koristili ovaj tretman.

Portugalac je pre četiri godine pred meč Reala i Mančester Sitija, imao problema sa tetivom kolena. Prvi meč je propustio, ali se na drugi vratio tri nedelje nakon što je zadobio povredu i odradio tretman.

Isto je uradio i nakon finala Evropskog prvenstva, koje je morao da napusti već na početku zbog problema sa ligamentom kolena, da bi posle mesec dana lečenja ćelijama ponovo bio spreman.

Foto: Tanjug/AP

Kristijano Ronaldo

Svi znaju za Nadalove hronične probleme sa kolenom, koje su ga u nekoliko navrata udaljile od terena. Ali, pomoglo mu je lečenje matičnim ćelijama u nekoliko navrata. Tokom sedam godina tokom kojih je bio na tretmanu osvojio je šest gren slemova. Navodno je rešio i probleme sa leđima terapijom matičnim ćelijama.

Inače, "krvni doping" bio je zabranjen tokom 2010, ali je ponovo legalizovan početkom 2011. godine, jer je dokazano da se radi o relativno malim količinama krvi. Mada, pojedini doktori upozoravaju da se tokom prvog dana uzimanja terapije nivo hormona rasta dramatično povećava i dešavaju se promene u telu koje imaju slične efekte kao stimulativna sredstva.