LIX Open - Kup u motorici za decu i mlade sa autizmom i teškoćama se održava po peti put!


IZVOR: Republika - 05.09.2019 | 07:57 >> 08:00


LIX OPEN je odlukom Skupštine grada Beograda, koji nje inače pokrovitelj manifestacije, proglašena za manifestaciju od značaja za grad Beograd i ove godine se održava peti put zaredom. Organizator je Sportsko Udruženje Lix a podršku je pored grada Beograda, pružio i Sportski savez Srbije. Održava se u subotu, 07.09.2019.godine sa početkom u 11.00 h u SC Rakovica, Viševačka broj 2, na stadionu FK Rakovica. Učestvovaće oko 100 dece i mladih sa autizmom i teškoćama iz cele Srbije.

Foto: Sportski savez Srbije

Sportski savez Srbije

Promoter manifestacije LIX OPEN je naš aktuelni olimpijski šampion u rvanju, Davor Štefanek. Oduševljeno je prihvatio poziv da bude promoter:

- Drago mi je da mogu da doprinesem da se deca sa autizmom osećaju bolje i da dam lični doprinos dolaskom na LIX OPEN. Voleo bih da mogu i više da pomognem i apelujem na sve ljude da imaju više razumevanja za tu decu - rekao je Štefanek.

Manifestacija je jedinstvena , jer promoviše program LIXOTERAPIJE, terapijske motorike, jedinstvenog programa na svetu, koji putem specifične motorike i multidisciplinarnim pristupom unapređuje uspešno razne sposobnosti kod dece sa autizmom, suzbija agresiju, razvija socijalizaciju i to sve bez medikamenata.

Foto: Sportski savez Srbije

Prvi deo manifestacije je  revijalnog karaktera sa prelaženjem raznih sprava,” Lixoligona”, kojih ima preko 50  i namenjen je i deci sa najnižim sposobnostima, a u drugom delu će za one višim spektrom autizma biti organizovano takmičenje podređeno njihovim sposobnostima, u trčanju, bacanju, šutiranju na koš, šutiranju na gol. Obezbeđene su medalje i pehari kao i diplome za sve učesnike.

Foto: Sportski savez Srbije

Obzirom da su mame najviše posvećene deci i brinu o njima,  24 časa,  moraju stalno da budu na oprezu i ne ostavljaju ih ni na tren same da se ne povrede jednu smo trku posvetili njima, gde one trče pod sloganom “Sve naše mame su za medalje”.

Foto: Sportski savez Srbije

Direktor manifestacije je Ljiljana Stanojević, bivši vrhunski sportista nosilac najvišeg zvanja i priznanja u  sportu Nacionalnog sportskog priznanja i koja je autor ovog inovativnog patentiranog programa  i manifestacije LIX OPEN.

" PROGRAM LIXOTERAPIJE I LIX OPEN" je nešto fantastično i skroz novo, gde predstavlja terapijski tretman za decu sa autizmomi i teškoćama. Mi smo omogućili da se i ta populacija može baviti sportom na specifičan način, koji im pomaže da unaprede sposobnosti, da samostalnije vrše osnovne životne radwe, da se socijalizuju i poboljšaju kvalitet života. Pozivamo sve roditelje da dovedu decu sa autizmom i teškoćama na manifestaciju i  budu učesnici u revijalnom delu prelaženja poligona, a mame pozivamo da se uključe u trku “Sve naše mame su za medalje”. Pozivamo i zdrave vršnajke da dodju jer kao inkluziju imamo i prisustvo zdravih vršnjaka, koji im pomažu da savladaju poligone - rekla je Ljiljana Stanojević.