Kako su Pešić i Duda verovali u Bjelicu


IZVOR: Republika - 09.07.2018 | 09:11


Knjiga "NBA Srbija" novinara Sport Kluba Darka Plavšića donosi veliki broj zanimljivih ispovesti srpske NBA petorke. Nemanja Bjelica je Darku pričao o svojim počecima, basketu u novobeogradskim blokovima, Partizanu, Zvezdi i reprezentaciji Srbije.

Foto: twitter.com/Timberwolves

Nemanja Bjelica

U poglavlju "Kad Pešić podučava" Nemanja Bjelica je pričao o periodu posle odlaska iz Partizana. Bio je na pragu Fenerbahčea koji je pre njega izabrao Emira Preldžića, a ubrzo je stigao poziv od Crvene zvezde. 

- Baš sam sedeo sa Savom Lešićem ispred svog ulaza u tom trenutku kad me je Zvezda zvala na probu. On kaže: "Pa zvali su i mene"... Ja nisam želeo da dođem. U glavi sam razmišljao kako bi bilo dobro da potpišem neki solidan ugovor u Austriji ili Nemačkoj. Nisam verovao da ću se, posle Partizana, ikada vratiti u Srbiju. Nije bilo pitanje vere da li će proba biti uspešna, već sam imao neki loš osećaj u vezi sa igranjem za srpski klub.

Bjelica je prošao, ali daleko od toga da je bilo lako.

- Pešić je odlučio da me povede na Kopaonik na pripreme, sa čuvenim profesorom Karalejićem. On je predstavnik stare škole, naporno se radilo, ali nam je značilo. Sećam se, u Leskovcu smo igrali prijateljsku utakmicu, sve me bolelo, nisam mogao ništa da pogodim. Tada me je Marko Marinović smirivao da će biti sve u redu. U međuvremenu počela je liga igrali smo protiv Vojvodine . U drugom poluvremenu rezultat je bio neizvestan. Sedeo sam na klupi bez planova da uđem u igru. Pred kraj treće četvrtine, Pešić mi je prišao i samo rekao: "Hajde, ulaziš u igru!" Bio sam šokiran. Ipak, kad sam ušao, odmah sam pogodio dve trojke i dobili smo meč".

Foto: Tanjug/AP

Nemanja Bjelica

Nemanja je govorio i o tome kako je posle nastupa na Univerzitetskim igrama prešao i u seniorski tim 2009. godine.

- Na treninzima sam izuzetno radio, ali na pripremnim utakmicama mi nikako nije išlo. I selektor Dušan Ivković je to primetio. Već sam pomislio da ću ponovo da ispadnem sa spiska u poslednjem trenutku, Međutim na jednom treningu u "Pioniru", ekipa se zagrevala, a Duda je mene odveo sa strane: "Vidi lafe, ja ovo inače ne radim, ali opusti se, igraćeš za reprezentaciju još mnogo godina, samo nastavi da budeš svoj i daj sve od sebe". Pokazao mi je koliko je veliki trener i čovek. Skinuo mi je ogroman kamen sa srca. Narednu pripremnu utakmicu sam odigrao odlično i našao sam se na spisku za Evrobasket u Poljskoj.

Ukoliko želite da saznate još mnogo detalja iz NBA karijera srpskih košarkaša, svim ljubiteljima košarke i sporta Sport klub preporučuje knjigu "NBA Srbija" u izdanju "Vukotić media".