(VIDEO) Rakočević bije sve redom, stigao do braon pojasa!


IZVOR: Katarina MARTIĆ - 20.09.2019 | 12:58


Prosto sam morao negde da usmerim svu energiju koja mi je ostala posle profesionalnog bavljenja košarkom. Pošto mi se nekoliko drugova bavi brazilskim džiju-džicuom, a kako sam odrastao uz filmove Brusa Lija i Žan-Klod van Dama, tako sam se odlučio za treniranje borilačkog sporta. Ovako za Srpski telegraf priča proslavljeni košarkaš i potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Igor Rakočević (41), koji je pre dva dana osvojio braon pojas u brazilskom džiju-džicuu.

Foto: Privatna arhiva

Igor Rakočević

- Posle šest godina treniranja trud se isplatio! Od bivših košarkaša jedino Gabrijel Muoneke i ja smo došli do ovog nivoa u džiju-džicuu. Samo što se ja tu neću zaustaviti - priča nekadašnji kapiten Crvene zvezde koji je pre nekoliko godina otišao i na profesionalno takmičenje u ovoj borilačkoj disciplini i osvojio zlatnu medalju.

- Da, to je bilo u Skoplju 2014. godine. Tada sam imao plavi pojas. Prijatelji su me ubedili da se prijavim i moram priznati da sam bio iznenađen rezultatom - otkriva Rakočević za naš list.

Ipak, kaže da se više neće prijavljivati na takmičenja, ali da će nastaviti sa redovnim treninzima kako bi što pre braon pojas zamenio crnim:

- Sledeća stanica mi je crni pojas i daću sve od sebe da ga što pre zaslužim - optimista je Igor.

Šta je brazilski džiju-džicu

*Brazilski džiju-džicu(BJJ) samoodbrambena je borilačka veština nastala početkom prošlog veka u Brazilu kao unapređena verzija japanskog džuda.

*Koristi bliski kontakt i polugu tela za pronalaženje najboljeg rešenja kako bi se savladao protivnik i okrenula borba u svoju korist.

* Dugo se praktikovala isključivo kao samoodbrambena tehnika, da bi se danas smatrala jednom od najkompletnijih borilačkih veština.

* Može se koristiti samostalno ili kao dopuna drugim sportovima.

*Poznavanje BJJ neophodan je element svima koji praktikuju MMA treninge, kao i svakome ko sebe smatra kompletnim borcem.

* Vežbači s vremenom dostižu opšte fizičko i mentalno blagostanje koje se ogleda u brzini i veštini rešavanja situacija, kako na treningu tako i u privatnom životu.