DA LI ĆE BITI TREĆA SREĆA? Piksi je obeležio dva Mundijala, "sat" iz Francuske nek zazvoni u Kataru!


IZVOR: Žarko Sokić - 20.10.2022 | 13:26


Imaće priliku da kao selektor ostvari ono čemu je težio kao igrač.

Foto: printscreen/youtube.com
DA LI ĆE BITI TREĆA SREĆA? Piksi je obeležio dva Mundijala, "sat" iz Francuske nek zazvoni u Kataru!

- Kakav bre eventualni plasman? Idemo u Katar - rekao je selektor Srbije, Dragan Stojković Piksi, pred meč sa Portugalom posle pitanja novinara da li misli da bi mu eventualni plasman na Mundijal bio najveći uspeh u karijeri.

Hrabra izjava koja apsolutno opisuje Piksijev karakter. Lider, rođeni pobednik i čovek koji zna kako se piše istorija.

Takav je selektor Srbije bio i kao igrač! Učestvovao je Dragan Stojković na dva Svetska prvenstva i na oba je ostavio dubok trag.

MAGIJA PROTIV ŠPANACA

Prvo pojavljivanje na Mundijalu Piksi je imao 1990. godine u Italiji. Jugoslavija je bila u grupi sa Zapadnom Nemačkom, Kolumbijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a nije sve počelo idealno. "Plavi" su poraženi od Zapadne Nemačke sa 4:1, a 25-godišnji Stojković nije mogao da se izbori sa odbranom protivnika.

Buđenje kreće već protiv Kolumbije, koju Jugoslavija dobija sa 1:0 golom Jozića. Piksi je zaradio žuti karton, borio se, te bio jedan od važnijih šrafova u ovom trijumfu.

Jugoslavija se razgoropadila na meču protiv autsajdera, Ujedinjenih Arapskih Emirata, slavila sa 4:1 golovima Sušića, dva puta Pančeva i Prosinečkog, te je zakazan duel protiv Španije.

Ta utakmica osmine finala Mundijala treba da uđe u udžbenike. Deca iz tog meča mogu da nauče zbog čega je fudbal umetnost, a na koji način se Dragan Stojković Piksi zauvek deklarisao kao umetnik! Dva prelepa gola, ples po terenu i pobeda od 2:1 posle produžetaka za plasman u četvrtfinale.

Na četvrtfinalnom meču protiv Argentine, Jugoslavija je eliminisana posle penala, a Stojković je promašio prvi jedanaesterac. Nisu imali sreće "plavi", a Argentina je, predvođena Maradonom, kasnije stigla do finala gde je poražena od Zapadne Nemačke.

Dakle, u borbi za trofej najboljeg na planeti, sastale su se jedine dve reprezentacije koje su srušile Piksija i ekipu. Ako taj podatak ne govori dovoljno, onda je svrstavanje Stojkovića u najbolji tim Mundijala (na klupu, ali i to je velika stvar), jasan pokazatelj njegovih igara u Italiji.

KOLIKO IMA SATI?

Na sledeći Mundijal Piksi je čekao punih osam godina. Predvodio je Jugoslaviju sa kapitenskom trakom oko ruke i ponovo je bio pravi lider! Na terenu, ali i van njega.

"Plavi" su ponovo bili u grupi sa Nemcima, ali i Iranom i Amerikom. Prvi meč protiv Irana završen je sa 1:0, a strelac jedinog gola bio je Siniša Mihajlović iz slobodnog udarca.

Usledio je derbi protiv Nemačke, a kako Piksija velike utakmice motivišu, tako je i ovde bio jedan od najboljih. Iskoristio je kiks Kepkea i dao gol za 2:0 u 52. minutu, a proslavio ga je simulirajući gledanje na sat. Tada su svi mislili da to znači - vreme je za velika dela, ali Nemci ne bi bili Nemci da se nisu vratili. Pre Stojkovića, Jugoslaviju je u vođstvo doveo golobradi Dejan Stanković, mada je i dalje veliko pitanje da li je on zakačio loptu posle centaršuta Mijatovića. "Panceri" su autogolom Mihajlovića, a zatim i Birofa, uspeli da stignu do 2:2, a kasnije i prve pozicije u grupi.

Protiv Amerike nije bilo puno muka, Komljenović je već u četvrtom minutu doveo Jugoslaviju u vođstvo i taj gol bio je dovoljan za pobedu i drugo mesto u grupi.

A onda - Holandija, Mijatović, prečka koja i dalje boli i Edgar Davids koji ruši sve snove u sudijskoj nadoknadi. Jugoslavija je takmičenje završila u osmini finala porazom od 2:1, a Stojković je zaplesao svoj poslednji ples na Mundijalu. Ali kao igrač!

Dragan Stojković Piksi jedini je Srbin koji je pogađao na dva Svetska prvenstva, sa Stankovićem i Šekularcem deli rekord po broju utakmica koje je odigrao na Mundijalima na kojima je na devet nastupa postigao tri, a namestio jedan gol.

I, ko zna, možda je Piksi onaj sat 1998. godine navio za 18. decembar ove godine. Možda će baš tada zazvoniti i doneti Srbiji pomeranje granica i veliki uspeh.

Foto: Starsport

Dragan Stojković Piksi

 

Koliko, po vama, Srbija može na Mundijalu?

BONUS VIDEO