AMERIKA MU PREČA OD KINE: Ibrahimović odbio 100 miliona dolara da bi igrao u MLS!


IZVOR: Republika - 05.04.2018 | 05:11


Sportski direktor LA Galaksija Jovan Kirovski izjavio je da je Zlatan Ibrahimović odbio ponudu od 100 miliona dolara od jednog kineskog kluba, jer je želeo da nastupa u MLS ligi.

Foto: Tanjug/AP

Ibrahimović je briljirao na debiju u MLS ligi

Ibrahimović je nedavno stigao u Galaksi iz Mančester junajteda, a u američkom klubu zarađivaće 1,5 miliona dolara po sezoni.

- Kada smo njegovom menadžeru rekli da više ne možemo da platimo, mislio je da ga zafrkavamo. Međutim, Zlatan je na kraju zaključio da mu novac nije presudan u ovoj fazi karijere i odlučio je da dođe u naš klub. Nismo bili sigurni da se to zaista događa sve dok nije potpisao ugovor - rekao je Kirovski i demantovao da iza ovog transfera stoje bogati sponzorski ugovori.

Galaksi je želeo da mu ponudi veću platu, ali bi u tom slučaju klub iz LA probio "seleri kap". Amerikanci su iskoristili opciju "target allocation money (TAM)" koja omogućava klubovima da najviše 1,5 milion dolara plate igrača koji je naknadno došao u klub.

Šveđanin je imao ponudu neimenovanog kineskog kluba gde bi zarađivao 100 miliona dolara po sezoni. Ibrahimović je već na debiju za svoj novi klub postigao dva gola u pobedi Galaksija nad gradskim rivalom od 4:3.

Američki mediji navode da nikome nije jasno zašto je Ibrahimović pristao na tako malu platu. Podsećaju da Zlatan možda ima sličan ugovor kao Dejvid Bekam, koji je u Galaksiju zarađivao 6,5 miliona dolara na godišnjem nivou, ali je dobijao i procenat od svih ostala zarada kluba iz LA tokom pet godina. Procenjuje se da je Bekam za pet godina u američkom klubu zaradio oko 250 miliona dolara.

Bekam je po dolasku u MLS ligu potpisao ugovor koji mu je omogućio da po završetku karijere osnuje novu franšizu u MLS i plati je samo 25 umesto uobičajenih 150 miliona dolara. Englez je nedavno osnovao novi klub u Majamiju koji bi 2020. godine trebalo da startuje u MLS ligi.