NOVAK PROLAZI KROZ GOLGOTU: Đokovića MALTRETIRAJU kao nekad Piksija i Deju!


IZVOR: Veljko PETROVIĆ - 09.01.2022 | 05:25


Novak Đoković prolazi golgotu kao fudbalska reprezentacija Jugoslavije 1992. Prošlo je 30 godina otkako su "plavi", kao prvoplasirani, otišli na Evropsko prvenstvo u Švedsku i s istog vraćeni posle nekoliko dana jer su Ujedinjene nacije uvele sankcije Jugoslaviji zbog rata širom nekadašnje države.

Foto: Starsport
NOVAK PROLAZI KROZ GOLGOTU: Đokovića MALTRETIRAJU kao nekad Piksija i Deju!

Tri decenije kasnije kroz isti pakao u Australiji prolazi i najbolji teniser sveta, i to u trenutku kada juri istorijski 21. grend slem u karijeri i zvanje najboljeg u istoriji belog sporta.

SAMO TRENINZI

Da je situacija u kojoj su se našli Dragan Stojković Piksi, Dejan Savićević i ostali saigrači ista kao Noletova u Melburnu, potvrđuju reči Ivana Čabrinovića, selektora te generacije Juge iz 1992, za Srpski telegraf.

Foto: Tanjug/AP

- Sleteli smo u Švedsku i nismo otišli u hotel u Stokholmu nego u neko mesto 200-300 kilometara dalje. Bili smo u bungalovima u šumama, čuvali su nas policajci u crnom sa kučićima, nikakva sloboda i prava. Samo smo smeli da treniramo desetak kilometara dalje i svakog dana sam ubeđivao igrače da pobeđujemo Engleze u prvoj utakmici - počinje priču za naš list Čabrinović i u dahu nastavlja:

KUPITE KRPICE

- Posle nekoliko dana Miljan Miljanić mi kaže: "Skupi igrače, tužna vest". Rekao sam timu: "UN nisu dale, kupite krpice, vraćaju nas za Beograd." Oni su hteli da potcene Piksija i Deju, kao sada Novaka, kog su stavili u šupu. Došli smo kao jedni od favorita sa svetskim igračima i desi nam se nepravda. Na aerodromu tortura, bili smo u pritvoru, držali su nas četiri-pet sati bez vode i hrane i opet su nas čuvali policajci sa psima, a bio je i naš ambasador sa nama.

Foto: Starsport

Jedva se vratili iz Švedske

Posle silnih procedura konačno je usledio ulazak za avion iz Švedske, ali ponovo su nastali problemi, a jedan je bio i gorivo, otkriva naš sagovornik.

- Ulazili smo i izlazili iz aviona jedno pet puta, nismo imali gorivo. Na kraju mi je pilot rekao: "Ja polazim bez kerozina, a ako bude nešto, Čubro, video sam auto-put gde možemo da sletimo." Na kraju, kada su videli da je situacija ozbiljna, dali su nam gorivo, ali jedva - zaključio je nekadašnji selektor za Srpski telegraf.