FUDBALER ZVEZDE IMA OZBILJNE ZDRAVSTVENE PROBLEME: Kataija napala autoimuna bolest!


IZVOR: E. S. T. - 07.12.2020 | 04:11


Aleksandar Katai, jedan od najboljih fudbalera Crvene zvezde, vodi bitku protiv autoimune bolesti, saznaje Srpski telegraf! Lucidni krilni napadač crveno-belih trenutno je smešten na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu dok čeka dodatne analize, koje će ga približiti odlasku u Italiju na dodatna ispitivanja. Srpski telegraf je u vikend-izdanju otkrio da će Kataiju odlazak kod najboljih lekara u Bolonju srediti trener Dejan Stanković.

Foto: Starsport

Aleksandar Katai

U ovom italijanskom gradu najbolje su klinike za ispitivanje krvi, što najbolje zna Dekijev kum Siniša Mihajlović, koji se tamo lečio i izlečio od leukemije na klinici "Santa Orsola". Zdravstveno stanje reprezentativca Srbije daleko je od idealnog i sigurno je da će propustiti ostatak sezone.

NAJBOLJI LEKARI

Tako će Crvena zvezda bez njega na proleće jurišati na što bolji plasman u Ligi Evrope i napadati duplu krunu u domaćim okvirima.

- Aleksandar Katai primljen je na VMA, gde će se obaviti dodatne analize da bi njegova amamneza bila popunjena i prihvatljiva za uslove u Italiji. Dejan Stanković pronašao mu je najbolje moguće lekare u Bolonji i očekuje se da Katai sigurno pre kraja 2020. ode u Italiju da bi se dalje lečio od autoimune bolesti koja je napala njegov organizam. Ono što je sigurno jeste da Aleksandar neće igrati fudbal do kraja sezone - kaže naš dobro obavešteni izvor sa Marakane.

Foto: Starsport

Naš sagovornik navodi da je Katai slične probleme imao i 2012, ali da se nisu ovako snažno manifestovali. Bivši fudbaler Los Anđeles Galaksija ima nizak hemoglobin i konstantno je umoran.

- Katai ima nizak hemoglobin, što je jedan od prvih simptoma anemije. Slično stanje, samo blaže, imao je i 2012. On će najverovatnije morati tri meseca na terapije, a dok je na njima, neće moći da ima nikakve fizičke aktivnosti - tvrdi izvor Srpskog telegrafa.

IGRAO PROTIV ŠKOTA

Autoimune bolesti nastaju tako što imuni sistem greškom napada naš organizam. U toj situaciji imuni sistem pogrešno vidi neke delove tela kao strane i onda napada zdrave ćelije. U normalnim situacijama imuni sistem brani organizam od virusa i bakterija.

 
$bp("Brid_07266740", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"225"});

Katai je poslednju utakmicu odigrao 12. novembra. Bio je to duel u kom je Srbija poražena od Škotske posle penala u baražu za Evropsko prvenstvo. Poslednji put dres Zvezde Katai je nosio na utakmici protiv Inđije 8. novembra. Fudbaler iz Srbobrana na 19 utakmica ove sezone postigao je 10 golova i upisao pet asistencija.

ŠTA SU AUTOIMUNE BOLESTI

- Nastaju kada imuni sistem greškom napadne sopstveni organizam

- Infekcije i hemikalije mogu izazvati njihovo brže ispoljavanje

- Najčešće se javljaju između 15. i 44. godine

- U većini slučajeva pogađaju žene

- Umor, bol u mišićima i temperatura su najčešći simptomi

- Dijagnostikuju se vađenjem antitela

- Neizlečive su, mogu samo da se kontrolišu lekovima

- Zasad je poznato da ih ima više od 80