SKANDAL NA OSTRVU: Prvi čovek engleskog fudbala podneo ostavku zbog komentara o "obojenim" fudbalerima!


IZVOR: Republika - 10.11.2020 | 18:44


Prvi čovek Fudbalskog saveza Engleske (FA) Greg Klark podneo je ostavku zbog serije komentara koji se mogu protumačiti kao diskriminatorski.

Foto: Tanjug/AP

Ademola Lukman

Klark je na mestu predsednika FA bio skoro četiri godine i u tom periodu isticao se mnogim kontroverznim komentarima, koje su mnogi kvalifikovali diskriminatorskim. Ali "glave mu je došla" jedna reč. Jedna, ali u današnje vreme veoma skupa. Izrekao je frazu "obojeni fudbaleri" i zbog toga je prvo morao da se izvini, a potom je i podneo ostavku.

- Moje neprihvatljive reči bile su kontraproduktivne za našu igru i one koji je gledaju, igraju, sude i uređuju. Duboko sam tužan zbog toga što sam uvredio te zajednice, koje smo moji saradnici i ja toliko želeli da uključimo. Želeo bih da se zahvalim prijateljima i kolegama na mudrosti i savetima koje su mi davali tokom godina i ova ostavka ima momentalno dejstvo - izjavio je Klark.


Inače, na istom mestu Klark je pričao o tome da "Azijati, tamnoputi i ostale etničke manjine imaju drugačije karijerne ciljeve od belaca."

A jedna od njegovih rečenica koja se i dan danas prepričava je: "Golmana u ženskom fudbalu ima sve manje jer se žene plaše da ih lopta pogodi."