PROJEKTI PREMIJERA MAĐARSKE NAPRAVILI OGROMAN BUM: Orbanova vojska maršira Evropom!


IZVOR: Radovan V. BIBIĆ - 28.07.2020 | 03:11


Veliko interesovanje moćnika, finansijska podrška i odlični uslovi mogu da naprave čudo u fudbalu, a premijer Mađarske Viktor Orban (57) to je dokazao u čak četiri zemlje istovremeno. TSC u Srbiji, mađarska Puškaš akademija, hrvatski Osijek i slovačka Dunajska streda su dobrim partijama u sezoni na izmaku zauzeli visoke pozicije i igraće kvalifikacije za Ligu Evrope, a sve zahvaljujući direktnom uticaju prvog čoveka našeg severnog suseda.

Foto: Starsport

Fudbaleri TSC-a

Da mu je cilj razvoj talenata, klubova i stvaranje rezultata u domovini, ali i komšiluku, gde je jaka mađarska dijaspora, Orban ne krije, a čak je u više navrata isticao koliko novca je upumpano u klubove. Konkretno, finansijska injekcija u TSC 2018, kada je otvorena fudbalska akademija u Bačkoj Topoli, kakve imaju i ostali Orbanovi klubovi, iznosila je 9,5 miliona evra, a novac je nastavio da stiže.

UMALO LIGA ŠAMPIONA

- Ovde živi mnogo Mađara i naša domovina je zainteresovana za njihove uspehe. Prirodno je da sport spaja ljude - poručio je Orban na otvaranju TSC akademije pre dve godine i, ispostaviće se, bio u pravu.

Za razliku od TSC koji, bar za sada, nije ugrozio šampionsku trku Crvene zvezde i Partizana, Osijek je u Hrvatskoj izazvao tektonske poremećaje. Oni su u poslednjem kolu ispustili Ligu šampiona u direktnom okršaju sa Lokomotivom, a iza sebe ostavili slavni Hajduk. To se mnogima nije svidelo i tvrde da Mađarska od početka pomaganja Osijeku pre četiri godine i upumpavanjem 15 miliona evra previše gura nos u njihov fudbal.

Foto: ST/N. MANDIĆ

ŠAMPIONSKE AMBICIJE

- Sa ovim novcem nije realno biti prvak Hrvatske, Međutim, kroz dve-tri godine Osijek bi mogao da mnogima pomrsi račune - rekao je Orban u novembru.

S druge strane, slovačka Dunajska streda od 1994. nije znala za Evropu, a onda je došao mađarski kapital. Ime stadiona MOL arena dovoljno svedoči o poreklu novca, a ove godine zauzeli su treće mesto, koje vodi na međunarodnu scenu. Na kraju, odnosno za Mađare na početku, prvi klub u koji su uložili bila je njihova Puškaš akademija. Izvorna ideja, kao i u ostalim Orbanovim klubovima, bila je da se razvijaju mladi talenti, ali je klub iz Felšuta premašio sva očekivanja, zauzeo treće mesto i prolaz u kvalifikacije Lige Evrope.

 
$bp("Brid_95870012", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"225"});

Uspesi Orbanovih klubova

TSC (Srbija)  4. mesto, Liga Evrope

Osijek (Hrvatska)  4. mesto, Liga Evrope

Puškaš akademija (Mađarska)  3. mesto, Liga Evrope

Dunajska streda (Slovačka)  3. mesto, Liga Evrope

Foto: ST/N. MANDIĆ

Ekspanzija tek predstoji

Pored pomenuta četiri kluba u četiri države, Orban i Mađarska investirali su u još nekoliko klubova gde je jaka dijaspora, a rezultati se tek očekuju. Sepši je perspektivni prvoligaš u Rumuniji, a u toj zemlji imaju i obećavajuću Mjerkureu, odnosno Čikšeredu, kako klub zovu Mađari, koja je upumpavanjem četiri miliona evra uspela da iz treće uđe u drugu ligu, sa elitom kao jasnim ciljem. Takođe, Orban je pod svoj patronat stavio i ekipe Komarno (Slovačka, druga liga) i Rimanska sobota (Slovačka, treća liga), kao i fudbalsku akademiju u Mukačevu u Ukrajini.