Situacija Luke Jovića je sve teža, ni Zidan nije nezamenljiv


IZVOR: Mocartsport/Republika - 02.03.2020 | 18:19


Kada je Real Madrid letos platio 60.000.000 evra za transfer Luke Jovića, niko nije očekivao od mladog Srbina da izbaci Karima Benzemu iz startne postave i da rešeta mreže kao u Nemačkoj. Ali niko nije ni očekivao ni da će Jović devet meseci posle dolaska u Madrid biti treći špic u ekipi Zinedina Zidana.

Foto: Tanjug/AP

Luka Jović

Situacija za srpskog reprezentativca se pogoršava umesto da se popravlja kako sezona odmiče.

Osim manjih problema sa povredom kuka zbog koje je propustio jednu utakmicu, u ostatku sezone je biuo zdrav i u konkurenciji za tim. Zidan mu je pružio šansu na 24 utakmice u kojima je 16 puta ulazio sa klupe, sedam puta je zamenjen i samo jednom je proveo na terenu svih 90 minuta. Za 770 minuta na terenu je postigao dva gola. 

Poslednja dešavanja i trenerove odluke govore da je i Zizu došao do granice strpljenja. Iako je džentlmenski branio Luku kroz izjave, pozivao na strpljenje i pokušavao da skine pritisak sa njega, sada je na delima pokazao zaokret. Rešio je da pruži šansu Marijanu Dijasu.

Zidan nije digao ruke od Jovića, ali i da će srpskom napadaču biti sve teže do kraja sezone. Trener Reala više neće moći da ignoriše Dijasa, Jović će dobijati manje šansi, a Benzema je i dalje neprikosnoven. Možda nova konkurencija probudi Jovića. Možda mu Dijasov primer posluži kao motiv. Osim nedostatka golova, ono što se u Madridu zameralo Joviću je nedostatak truda i entuzijazma kada bi dobio šansu sa klupe u poslednjih desetak minuta. Pogotovo u meču protiv Mančester Sitija.

Možda bi Mančester Siti mogao da mu bude prekretnica. Real neće imati drugog izbora osim da napadne Građane u revanšu. Šanse za prolaz mu nisu velike, ali nisu bile ni Ajaksove lane u Madridu. Zidanu će u Mančesteru biti potrebna sva moguća ofanzivna sila koju ima na raspolaganju. U tu bi možda Jović mogao da dobije šansu koja će mu lansirati karijeru u Realu. Takve šanse se ne dešavaju često u velikim klubovima. Bane Ivanović ju je u Čelsiju čekao sedam-osam meseci i iskoristio je kada je sa dva gola Liverpulu pokazao da zaslužuje dres Plavaca.

Jovićevo vreme polako curi, a ovo koje je do sada imao, nije iskoristio na pravi način. Nije mu pomogla ni prilično haotična situacija van kluba. Svađa sa selektorom Tumbakovićem, napuštanje pa vraćanje u reprezentaciju, razvlačenje po tabloidima i trač rubrikama na koje se i sam upecao i ušao u prepriku preko društvenih mreža.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Zidan još pokušava da amortizuje nedostatak Jovićevih golova ali neće moći još dugo. Na kraju, ni Zidan nije nezamenjiv. Takvih u Realu nema. Nisu to čak bili ni Raul, ni Kasiljas, pa neće ni Zidan. A čini se da je Zizu jedini zaštitnik Jovića u Madridu trenutno. Ipak, sve ima svoju granicu i ni Zidan ne može da rizikuje da zbog nedostatka golova ostane bez pobeda. A bez pobeda nema trofeja. A bez trofeja se zna šta sledi.