Liga šampiona zauvek izbacuje Zvezdu i Partizan!?


IZVOR: Radovan V. BIBIĆ - 14.12.2019 | 04:11


Srpski klubovi ostaju bez prava na Ligu šampiona! UEFA je već promenila format Lige Evrope, pa će naše ekipe biti prebačene u Konferencijsku ligu od sezone 2021/2022, a tri godine kasnije može se desiti da mušema u širokom luku zaobiđe Crvenu zvezdu i Partizan, odnosno ostale naše ekipe. Naime, predsednik Reala Florentino Perez i čelnici ostalih velikana u Evropi sve glasnije lobiraju kod UEFA i zagovaraju zatvaranje Lige šampiona u formi Superlige sa 32 "velike" ekipe, dok bi "mali" ostali po strani.

Foto: Starsport

Mušema ostaje samo sećanje... Fudbaleri Zvezde

NIŠTA NE BI DIRAO

Format koji bi mogao da stupi na snagu od sezone 2024/2025. u razgovoru za Srpski telegraf oštro kritikuje proslavljeni fudbalski as Predrag Mijatović (50), koji je upravo u "kraljevskom klubu" dosegao najveće visine i podigao "ušati pehar" 1998.

- Liga bogatih ubila bi suštinu fudbala! Svi imaju pravo da bodre svoje klubove i da ih gledaju protiv najvećih. Moramo im ostaviti mogućnost da se bore, pa i našim klubovima, to je draž fudbala. Fudbal nije samo za velike i bogate klubove. Aktuelni format je fenomenalan, svi u Evropi imaju makar i promil šanse da osvoje Ligu šampiona. Budeš prvak, kvalifikuješ se za takmičenje, igraš i možeš možda da pobediš. Na kraju, ti bogataši inače svake godine igraju Ligu šampiona, pa pustite onda i druge da se bore za to - jasan je Mijatović.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Predrag Mijatović

ŠANSA ZA SVE

Ako se elitno takmičenje zatvori, igrale bi ga 32 ekipe iz najjačih liga Evrope. Svaki tim bi u prvoj fazi odigrao deset utakmica protiv žrebom određenih protivnika. Nakon toga bi osam išlo direktno u osminu finala, dok bi sledećih 16 igralo plej-of za prolaz u nokaut fazu.

- Nemaju svi budžete i renome da bi igrali u ovom takmičenju, ali ljudi svuda vole fudbal. Ne navijaju svi za Real, Bajern ili Mančester junajted, uz dužno poštovanje. Treba svima dati šansu da gledaju svoje klubove u eliti, da nacionalna prvenstva imaju smisao jer vode negde. Nebrojeno puta smo videli da baš te "male" utakmice budu zanimljivije od sudara velikana - dodao je Mijatović.

Foto: Starsport

Uzalud mu trud... Takuma Asano

Sve je ipak u novcu!

U prilog tezi da svi treba da dobiju šansu u Ligi šampiona, makar i da samo bogati odu dalje, svedoči i prva faza ove sezone. U svih osam grupa u osminu finala su prošle po dve ekipe sa najvrednijim timovima. Verovatno bi tako bilo i da su igrali u drugoj grupi. Naime, najskuplja ekipa koja je ispala je Inter (633 miliona) jer je igrao protiv Barselona (1,18 milijardi) i Dortmunda (640 miliona), a najjeftiniji tim koji je prošao je Atalanta (285 miliona) jer je za rivale imala Šahtjor (137 miliona) i Dinamo (108 miliona).

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>