Šiptari su baš bolesni: Kosovari ne puštaju Zvezdu ni pored urgiranja FIFA!


IZVOR: Republika - 26.09.2019 | 19:04


Predsednik Fudbalskog saveza tzv. Kosova Agim Ademi demantovao je medijske navode da je savezu dostavljen dopis svetske fudbalske federacije FIFA sa preporukom da omogući odigravanje utakmice Kupa Srbije između Trepče i Crvene zvezde u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Foto: Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde

Kako navodi Ademi, nikakav dopis nije stigao na njihovu adresu.

- Mi od FIFA nismo dobili nikakav imejl, samo smo izdali zahtev da ta utakmica ne može da se igra na teritoriji Kosova, jer to je sasvim drugo prvenstvo, to zna i Srbija - naveo je Ademi za portal "Kossev".

Dodao je da čak i u slučaju da dobiju takvu preporuku od FIFA ili UEFA, zahtev koji su prosledili kosovskim bezbednosnim institucijama "ne može da se povuče“. 

- Sad je to u rukama države, mi smo predali zahtev i ministarstvu i policiji Kosova da se ta utakmica ne igra - kaže predsednik saveza.

Prethodno je portal Kosovo onlajn preneo da je FIFA 20. septembra pisanim putem obavestila predsednika Fudbalskog saveza Kosova Agima Ademija da povuče zahteve podnete bezbednosnim institucijama Kosova u vezi sa zabranom odigravanja utakmice Kupa Srbije između Trepče i Crvene zvezde.

Navodi se da se u pismu koje je u ime FIFA potpisao zamenik generalnog sekretara Matijas Grafstrem, ta organizacija poziva na odluku Arbitražnog suda za sport (CAS) od 24. januara 2017. (CAS 2016/a/4602 Fudbalski savez Srbije protiv Unije evropskih fudbalskih saveza).

- Konkretno, pomenuta odluka pod tačkom 107 navodi da: 'Činjenica da određeni klubovi na severnom Kosovu trenutno igraju pod pokroviteljstvom FSS ne podriva opštu organizacionu vlast FSK na njegovoj teritoriji, što je i dokazano prijavom FSK za članstvo'. Uzimajući u obzir gore navedene stavke i u interesu fudbala, želeli smo da podstaknemo FFK da povuče zahteve podnete bezbednosnim institucijama Kosova, tako da utakmica može da bude odigrana 5. oktobra - stoji u pismu FIFA koje je preneo portal "kosovo-online