Podsećanje na davna "vojevanja": Zvezda ima zavidan skor protiv šampiona Nemačke!


IZVOR: Republika - 16.09.2019 | 16:46


Crvena zvezda započinje evropsku odiseju protiv ekipe Bajerna iz Minhena. Utakmica je zakazana za sredu, 18. septembar, na "Alijanc areni" u Nemačkoj, a evo kratkog podsećanja na rivalstvo ova dva kluba.

Foto: FK Crvena zvezda

Detalj sa poslednjeg okršaja Zvezda - Bajern

Protiv šampiona Nemačke, Bajerna iz Minhena, pet puta je Zvezda vodila bitke na fudbalskom terenu. Svim Zvezdašima je u srcu utakmica u Beogradu koja važi za jednu od najuzbudljivijih okršaja na "Marakani". Siniša Mihajlović je iz slobodnog udarca doveo u prednost crveno-bele od 1:0, da bi Bavarci preokrenuli rezultat na 1:2. Međutim, u poslednjem minutu meča Zvezda je autogolom Aumana došla do rezultata 2:2 i time se plasirala u finale najelitnijeg evropskog takmičenja.

Prvi meč u Minhenu završen je pobedom srpskog tima od 2:1 u kojem su strelci bili Pančev i Savićević. Domaćin predvođen zvezdama nemačke reprezentacije, a na drugoj strani momci koji su mesec i po dana kasnije ušli u istoriju. Ostaće upamćeno da je Bajern još i dobro prošao jer su Savićević, Mihajlović, Binić i Pančev imali sjajne prilike da ubedljivije savladaju protivnika.

U sezoni 1979/80 po prvi put u istoriji su crveno-beli odmerili snage sa Bajernom u okviru osmine finala Kupa UEFA. Crvena zvezda je poražena u prvoj utakmici u Minhenu rezultatom 2:0 tako da je pobeda u Beogradu od 3:2 koju su izborili Savić, Petrović i Repčić bila nedovoljna da Zvezda prođe u sledeću fazu takmičenja.

Poslednji put je klub sa "Marakane" odmerio snage sa Bajernom u Kupu UEFA 2007. godine kada su Bavarci bili bolji u Beogradu od 3:2 u kojem su golove za Zvezdu tim postigli Ognjen Koroman i Nenad Milijaš. Crveno-beli su nesrećno poraženi u poslednjem minutu, iako su bili blizu pobede sve do 86. minuta.

Foto: Starsport

Fudbaleri Zvezde

Ekipa Vladana Milojevića dobila je savete od legendi našeg kluba koji su već odigrali utakmice protiv Bajerna.

- Igra Crvene zvezde izgleda defanzivno, ali to je prividno, oni izuzetno taktički igraju i koriste svaku šansu na najbolji mogući način. Zato je Zvezda dospela do Lige šampiona. Verujem da neće razočarati i ovog puta – poručio je Mile Jovin, član generacije koja je igrala prvi duel protiv Bajerna 1979. godine.

Veliki optimista je Slobodan Marović, šampion Evrope i sveta iz 1991. godine, pred novi okršaj sa Bajernom.

- Savet današnjoj generaciji Zvezde je da kod Nemaca nikada nema odustajanja, igraju do kraja, do poslednjeg zvižduka i toga moraju biti svesni. Ali treba ući hrabro u meč pa ni iznenađenje nije nemoguće. Ovi momci su pokazali da su sposobni za tako nešto – rekao je Marović.

Nekadašnji kapiten Crvene zvezde, a sada član stručnog štaba našeg tima Nenad Milijaš, veruje u pozitivan ishod meča u Minhenu.

- Bajern je apsolutni favorit, ali verujem da sve ono što su učinile prethodne generacije može da motiviše i ovu. Lično imaću veliki motiv da pokušam da ih iznenadim i kao trener u stručnom štabu, a naši igrači treba hrabro da izađu na teren i pokažu da nisu slučajno drugu godinu zaredom u Ligi šampiona – istakao je nekadašnji kapiten Crvene zvezde Nenad Milijaš.