UZ FUDBALSKE VELIKANE deca gradila BOLJU BUDUĆNOST


IZVOR: Republika - 03.06.2019 | 17:38


Finalna utakmica Svetskog prvenstva "Fudbla za prijateljstvo" je odigrana na UEFA Pitchu koji se nalazi na trgu Plaza Maior. Redovno vreme je završeno nerešeno, 1: 1 i ekipa Antiguan Racer je pobedila na turniru osvajanjem penala. Pobednički tim su činila deca iz: Bosne, Azerbejdžana, Italije, Irana, Turkemeinstana, Kipra.

Foto: promofoto

Fudbla za prijateljstvo

Finalu su prisustvovali predsednik Upravnog odbora Gazproma Viktor Zubkov, zvezde fudbala  Roberto Carlos i Marco Materazzi, izvršni direktor Omladinske akademije FK Barcelona Mikuel Puig, zatim fudbaleri Andrei Arshavin, Alexey Smertin ,Dmitrii Sychev,  kao I UEFA ambasadori Selia Sasic and Ricardo Carvalho.

- Program Fudbal za prijateljstvo ima važnu misiju promovisanja koncepta jednakosti svih kultura sveta među decom. Ako će naša deca naučiti kako da budu prijatelji, poštuju svakoga i zaboravljaju na razlike,moći će da izgrade bolju budućnost - kaže legenda Roberto Karlos.

Ove godine  na Svetskom prvenstvu u “Fudbalu za prijateljstvo” učestvovalo je 32 međunarodna tima prijateljstva. Ujedinili su se dečaci i devojčice različitih nacionalnosti i fizičkih sposobnosti. Srbiju su predstavljali fudbaleri Omladisnke škole FK Crvena zvezda: Andrej Mladenović, Stefan Pjanović, Miloš Ostojić i po prvi put devojčica, Anđela Milovanović, koja je sa svojim timom došla do polufinala.

Foto: promofoto

Roberto Karlos sa decom

- Presrećna sam, za mene je ovo ostvarenje sna. Naravno žao mi je što nismo ušli  u finale, ali i ovo je veliki uspeh. Predivan je osećaj pogotovo što sam ja prva devojčica koja je izabrana da predstvalja zemlju I klub. U Madridu sam upoznala mnogo drugara iz celog sveta, svi se divno družimo, razmenjujemo iskustva, za sve nas je ovo nezaboravan događaj. Sutra ću uživati i na finalnoj utakmici Lige šampiona -  izjavila je vidno uzbuđena Anđela Milovanović

Mladi učesnici programa glasali su i odlučili da dodele nagradu  “Kup devet vrednosti” FK Liverpul. To je nagrada koja se dodeljuje svake godine društveno odgovornom fudbalskom klubu. U 2015. godini prvi put je napravljen Kup devet vrednosti od strane čuvenog nemačkog vajara Achim Rippergera. Kup prikazuje mladog igrača koji drži našu planetu u obliku lopte u rukama.

Foto: promofoto

Održana je i fudbalska obuka sa najviše različitih nacionalnosti na svetu koju je vodio Miguel Puig, izvršni direktor Fudbalske akademije FK Barelona. Na kraju treninga, projekat je  dobio je zvanični GUINNESS WORLD RECORDS® sertifikat.

Na kraju ceremonije dodele nagrada pobednicima, svi učesnici su otišli na stadion Metropolitano da gledaju finale UEFA Lige šampiona 2019. godine.