GDE SU, ŠTA RADE #23: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala – FK Dinamo Vranje!


IZVOR: Vladimir Vorih - 12.01.2024 | 16:05


Nakon sedam decenija postojanja uspeli su da ostvare snove svih klupskih generacija, ali je zadovoljstvo kratko trajalo. Nakon jednogodišnjeg egzistiranja u elitnom rangu, vratili su se stepenik niže, a samo četiri godine kasnije nestali su sa fudbalske mape Srbije.

Foto: Starsport
GDE SU, ŠTA RADE #23: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala – FK Dinamo Vranje!

Klub koji je iznedrio nekadašnju vedetu Crvene zvezde, ali i nekoliko engleskih kubova, kao i reprezentativca SR Jugoslavije i Srbije i Crne Gore Dejana Stefanovića, doživeo je kratkotrajni bljesak, a zatim u strmoglavom padu potpuno iščezao iz srpskog klupskog fudbala.

 

Na zbirnoj tabeli Superlige Srbije, na kojoj se nalazi 37 klubova, ekipa vranjanskog Dinama zauzima dvadesettreću poziciju kada su u pitanju ekipe koje su bile deo elitnog ranga, a koje su se prethodnih godina našle u raljama niželigaškog fudbala.

- Istorijat kluba:

Dinamo iz Vranja je osnovan 1947. godine, a ime je dobio po ugledu na brojne klubove u tadašnjem SSSR-u. Uglavnom je okupljao omladinu levičarske orijentacije koja se i pre Drugog svetskog rata interesovala za fudbal.

Kroz istoriju se takmičio u različitim rangovima takmičenja, a definitivan uzlet ka eliti načinio je polovinom druge decenije XXI veka. U sezoni 2014/15 po treći put u svojoj istoriji se našao u drugom stepenu nacionalnog fudbala, a samo tri godine kasnije kao drugoplasirana ekipa Prve lige Srbije, obezbedio je plasman u superigašku konkurenciju.

Foto: Starsport

Samo jedno leto su Vranjanci "plesali" u eliti

 

- FK Dinamo Vranje u Superligi Srbije:

Ekipa Dinama iz Vranja je od osamostaljenja Srbije u elitnom rangu učestvovala samo jednom. Odigrali su 37 utakmica tokom kojih su zabeležili devet pobeda, šest remija i 22 poraza i ukupno 23 osvojena boda i gol količnik 24:67.

S obzirom da su deo superligaškog karavana bili samo tokom jedne takmičarske godine, navedena 2018/19 sezona smatra se i najvećim klupskim uspehom.

Poslednju superligašku utakmicu odigrali su 19. maja 2019. godine na stadionu „Slavko Maletin Vava“ u Bačkoj Palanci gde su minimalnim rezultatom 1:0 savladali ekipu OFK Bačke. Strelac poslednjeg superligaškog pogotka bio je u 72. minutu navedenog meča Željko Dimitrov.

 

 

- FK Dinamo Vranje danas:

Ispadanjem iz elite vranjanski Dinamo se dve sezone zadržao u Prvoj ligi Srbije, a nakon 12 meseci obitavanja u istočnoj grupi srpskoligaškog karavana, našao u Pčinjskoj okružnoj ligi. Sa okončanjem takmičarske 2022/23 godine klub je prestao da postoji, a danas je nosilac vranjanskog fudbala SU Dinamo Jug, klub koji je osnovan leta 2022. godine i koji se u ovom momentu takmiči i u okviru četvrtog stepena takmičenja, Zoni Jug, a prvi deo aktuenog šampionata okončai su na vicešampionskoj poziciji sa identičnim bodovnim skorom kao i Jedinstvo iz Bošnjaca.

 

 

 

BONUS VIDEO: