ROLERKOSTER U BERLINU: Dončić ostao bez medalje, Ponitka TRIPL-DABLOM uveo Poljake u polufinale Eurobasketa!


IZVOR: Republika - 14.09.2022 | 20:28


Reprezentativci Poljske napravili su možda i najveće iznenađenje na Evropskom prvenstvu u košarci, nakon što su pobedili Sloveniju rezultatom 90:87.

Foto: Tanjug/AP
ROLERKOSTER U BERLINU: Dončić ostao bez medalje, Ponitka TRIPL-DABLOM uveo Poljake u polufinale Eurobasketa!

Iako su svi pre meča očekivali Slovence u polufinalu, Poljaci predvođeni neverovatnim Ponitkom su napravili senzaciju i poslali kući Dončića i Slovence. Kapiten Poljske je odigrao najbolju utakmicu u karijeri, a uz 26 poena imao je i 14 skokova i 10 asistencija. Pratio ga je Sloter sa 16, dok je Sokolovski upisao 15 poena.

U ekipi Slovenije bolji od ostalih je bio Čančar, koji je ubacio 21 poen. Luka Dončić je očigledno bio u bolovima celu utakmicu, pa je na kraju završio na za njega "mršavih" 14 poena, uz 11 skokova i 7 asistencija. Dragić je upisao 17, a Jaka Blažič 13 poena.

Poljaci su odigrali prvo poluvreme iz snova. Ubacili su devet trojki, a na kraju prvog dela igre su imali nestvarnih +19 (58:39). Međutim, prava uzbuđenja su krenula početkom trećeg kvartala.

Slovenci su u drugo poluvreme izašli sa novom energijom, vrlo brzo su krenuli da "tope" prednost svog rivala, kom je očigledno "ušla voda u uši". Već krajem treće četvrtine razlika je bila samo -1 (61:60), a konačan rezultat trećeg kvartala je bio 24:6 za Slovence.

Početkom četvrtog dela igre, Slovenci stižu do prednosti, što im je bila prva prednost još od rezultata 11:10. Kada su svi očekivali da "Zmajčeki" mirno privedu utakmicu kraju, Ponitka je ponovo "stupio na scenu", pokrenuo svoj tim i vratio veru svojim saigračima u pobedu.

Možda i preloman trenutak meča je bila peta lična greška Luke Dončića, posle čega Slovenci nisu uspeli da odgovore svom rivalu, koji je "sipao" iz svih pozicija. Slovenija je prišla na -3, međutim trojka Prepeliča sa preko pola terena nije završila u košu, nije bilo ni faula, pa je veliko slavlje Poljaka moglo da počne.

Poljska će u petak od 17:15 igrati sa Francuskom u polufinalu, dok će se u  drugom polufinalu sastati Španija i Nemačka.

BONUS VIDEO