ZANIMLJIVO OTKRIĆE NAUČNIKA: Ako se ježite dok slušate muziku, to mnogo govori o vama...


IZVOR: b92.net - 03.11.2018 | 07:08


Da li vam se često dešava da se dok slušate muziku na koncertu naježite? Ako je odgovor "da", to može biti znak da imate veće šanse da vodite uspešan, zdrav i srećan život...

Foto: pixabay.com

Ovoga leta naučnici su sproveli zanimljivu studiju na britanskim muzičkim festivalima Riding (Reading) i Lids (Leeds), a cilj je bio da istraže da li ježenje kože može da bude povezano sa opštim stanjem zdravlje čoveka, ali i njegovim karakterom. 

Istraživački tim je otkrio da oni koji doživljavaju nadražaje na koži u vidu naježenosti imaju više šanse da ostvare jaku vezu sa drugima, da postignu visoke nivoe akademskih uspeha kroz svoj život, i da budu boljeg zdravlja u odnosu na one koji nemaju ovo iskustvo. 


Studija kompanije Barklikard (Barclaycard), koju su vodili Metju Sahs, profesor sa Hardvardskog univerziteta i Robin Marfi, sa Univerziteta Oksford, okupila je 100 ljudi sa festivala Riding i Lids, a potom putem uređaja za monitoring pratila njihove reakcije na muzički performans. 

Foto: Marko Đoković

Koncert

Istraživači su analizirali psihološke odgovore učesnika na muziku, dok su takođe vodili seriju psihometrijskih tekstova kako bi odredili šta javljanje naježenosti govori o njima kao individuama. 

U studiji je zaključeno da se kod 55 odsto Britanaca koji su se naježili dok su gledali koncert uživo na sceni njihova reakcija javilla u prvom minutu. 

Takođe, žene su češće davale emotivni odgovor na muziku - 55 odsto učesnica koje su doživele naježenost u poređenju sa 46 odsto muškaraca

Prema saznanjima istraživača, oni koji su se naježili najmanje jednom tokom koncerta češće se opisuju kao saosećajne osobe i prihvatljive u vezama. Osim toga, osobe kod kojih se javlja ježenje na koži lakše se drže pozitivnog raspoloženja i psihički su jače. 

Foto: Tanjug/D. GOLL

- Rezultati studije Barklikarda pokazuju različite osobine ličnosti koje karakterišu ljude koji doživljavaju naježenost. Naše istraživanje takođe sugeriše da istinski povezivanje sa zabavom i javljanje ježenja na koži ima uticaj na naš opšti osećaj blagostanja i raspoloženja - kazao je Robin Marfi, jedan od autora studije.