BALKAN ZLATNA KOKA, a Srbija leži na TONAMA


IZVOR: sputniknews.com, Republika - 25.06.2018 | 06:08


Da je Balkan zlatna koka čulo se ovih dana do Australije. Akcije kompanije "Adrijatik metals", koja ima koncesiju za istraživanje i eksploataciju minerala i ruda kod Vareša u Bosni i Hercegovini, proteklih dana su udvostručene, čim je objavljena vest da je pronađeno nalazište zlata, srebra i baznih metala.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Kako je saopšteno, tona iskopanog materijala sadrži 4,6 grama zlata, pola kilograma srebra, 7,7 odsto olova, 10,8 odsto cinka, 46 odsto barita i 0,9 odsto bakra. To, u praktičnom smislu, znači da je britanska kompanija "Adriatik metals" upravo pronašla ogromno bogatstvo i to vrlo blizu površine zemlje.

U Srbiji trenutno 25 velikih kompanija obavlja geološka istraživanja. U pitanju su velike kompanije sa stranim kapitalom registrovane u Srbiji, od kojih su neke među najvećima u svetu u toj oblasti. Takav je i britanski "Rio tinto" koji istražuje rezerve izuzetno retkog i vrednog minerala jadarita kod Loznice, koji se smatra jedinstvenim u svetu.

Rudarske aktivnosti u našoj zemlji se obavljaju na oko 250 eksploatacionih polja, a istraživanja se obavljaju na više od 100 polja.

Posle dužeg zatišja u rudarstvu koje je spalo na niske grane i prezadužena preduzeća, tome se nadaju i današnji čelnici Srbije.

Prema očekivanjima premijerke Ane Brnabić i ministra rudarstva Aleksandra Antića, sudeći prema sadašnjim aktivnostima, rudarstvo, kao jedna od baznih industrijskih grana, moglo bi da poveća učešće u BDP-u Srbije sa sadašnjih 1,5 odsto na pet procenata.