Evo šta se zaista desi kada ugasite računar!


IZVOR: telegraf.rs - 28.04.2018 | 01:30


Možda zvuči čudno, ali kada kliknete na ikonicu da ugasite Windows 10, vi ga zapravo ne gasite. Iako Windows kreće kroz faze potrebne za gašenje i kompjuter izgleda kao da se ugasio - to se nije desilo.

Foto: pixabay.com

U pitanju je specifičnost Windowsa 10. Ono što zapravo radimo kada odaberemo gašenje jeste stavljanje kompjutera u hibridno stanje - "fast startap" mod. U pitanju je funkcija koja je automatski uključena u Windows 10 podešavanjima.

Umesto da se ugasi, kompjuter ulazi u stanje između gašenja i hibernacije.

Zašto je važno da gasimo PC?

Ne postoji ništa loše u vezi sa "fast startap" funkcijom. U zavisnosti od konfiguracije vašeg sistema, ova opcija može da va sbrzo vrati u vaš operativni sistem kada uključite kompjuter.

Međutim, postoje trenuci kada je potrebno da zaista isključite svoj kompjuter - ako imate neki čudan problem sa Windowsom.

Brz trik da rešite neki problem jeste restartovanje sistema. Ali ako stvarno želite da isključit ekompjuter, trebalo bi da isključite ovu opciju.

A to možete da uradite na sledeći način:

Kliknite na Start dugme i ukucajte "power". Izaberite "Power & sleep settings" opciju i kliknite na "Additional power settings.

U prozoru koji se pojavi, izaberite "Choose what the power button do" i isključite "Turn on fast startup".

Isključite svoj sistem i ponovo ga uključite. Izmerite vreme koje je sada potrebno da se sistem podigne, i ako je ono znatno duže, možete da ponovo aktivirate ovu opciju.