NEVIĐENI SKANDAL U MANASTIRU OSTROG: Sveštenik otkriva šta je video!


IZVOR: Republika/A.N. - 14.01.2024 | 22:26


Saveti za posetu manastiru Ostrog

Foto: www.profimedia.rs
NEVIĐENI SKANDAL U MANASTIRU OSTROG: Sveštenik otkriva šta je video!


Planirate li ove godine posetu manastiru Ostrog, važno je da budete spremni za tu posetu. Treba da znate šta treba da ponesete, kako treba da se ponašate tokom boravka, ali i šta nikako ne biste trebali poneti sa sobom.

U nastavku pročitajte savete koji će vam pomoći da se pripremite za ovu duhovnu avanturu.


**Priča sveštenika Gojka Petrovića**

Sveštenik Gojko Perović podelio je svoje iskustvo koje se dogodilo prilikom posete manastiru Ostrog. Jednog dana, u manastir je ušao mladić sa limenkom soka, ponašajući se kao da je došao na neko turističko mesto. Sveštenik je bio šokiran ovakvim ponašanjem i u sebi je proživljavao unutrašnju borbu između želje da reaguje i odluke da izbegne sukob.

Kroz unutrašnje monologe, sveštenik opisuje svoje misli i osuđujući stav prema mladiću, a zatim se suočava sa neočekivanim gestom ljubaznosti kada mladić ponudi sok svešteniku. Ova priča nas podseća na važnost suzdržanosti i ljubaznosti, te na opomenu da ne sudimo drugima.

- Ali, kažem sebi:"Ajde, neću ništa da mu pričam; ‘ajde da sad ne pravimo svađu!", pa, ako baš krene onu limenku da stavi, Bože oprosti, na ćivot – onda ću da reagujem.

"Magarče jedan, je l imao ko da te nauči kako se ulazi u crkvu?! Pa, je li moguće da ne znaš da ne treba ta limenka da se unosi kod mošti Svetog Vasilija?! Pa, gde ti je pamet!? Jesi li glup, jesi li lud", ja to sve u sebi govorim o tome momku.

"Oče, je l vruće?"

Ja kažem: "Pa, jeste!"

Kaže on: "Evo malo soka da se osvežite."

"Eto kako srce radi, kako duša radi, a sve ti se čini ti to radiš iz najveće pobožnosti! On je grešnik, on nosi limenku, ja sam sveštenik, ja ga osuđujem – i to s pravom! Pogledajte kako može čovek da se prevari!"

U suštini, Hristos kaže: "Ne sudite, da vam se ne sudi. Nemojte nikoga da osuđujetete."


Ova priča nas podseća na važnu poruku da ne treba osuđivati druge, jer je lako prevideti svoje sopstvene greške. Sveštenikova unutrašnja borba i neočekivani gest mladića ukazuju na važnost razumevanja, ljubaznosti i suzdržanosti. Ona nas podseća da svako nosi svoje unutrašnje bitke i da je važno pružiti razumevanje i ljubaznost, umesto osude.

 

BONUS VIDEO