MRAVI mogu da PREPOZNAJU ćelije RAKA! Naučnici objašnjavaju kako je to moguće


IZVOR: Republika - 15.03.2022 | 05:30


Mravi marljivi insekti su bili u stanju da razlikuju zdrave ljudske ćelije od ćelija raka u petrijevoj posudi.

Foto: pixabay.com
MRAVI mogu da PREPOZNAJU ćelije RAKA! Naučnici objašnjavaju kako je to moguće

Naučnici širom sveta ulažu ogromne napore kako bi unapredili lečenje jedne od bolesti koja godišnje odnosi hiljade života.

Jednim od prethodnih eksperimenata su pokazali da su psi u stanju da otkriju rak dojke i pluća na osnovu disanja pacijenta, a sada se ispostavilo da ovu sposobnost nemaju samo naši četvoronožni prijatelji, već i smeđi šumski mravi (Formica fusca).

Nakon samo nekoliko minuta obuke (mravi su sistemom nagrađivanja bili trenirani da reaguju na određeni miris), ovi marljivi insekti su bili u stanju da razlikuju zdrave ljudske ćelije od ćelija raka u petrijevoj posudi. Naučnici veruju da zdrave i kancerogene ćelije luče različita jedinjenja koja mravi mogu da namirišu.

- Pokazali smo da je nekim mravima potrebno samo nekoliko treninga da bi naučili, zapamtili i sa sigurnošću otkrili miris ljudskih ćelija raka - tvrde autori iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja.

Foto: Pixabay

Mravi

Autori studije će nastaviti da istražuju načine za brzo, efikasno i rano otkrivanje raka bez skupih ili invazivnih metoda.

- Naši rezultati pokazuju da je korišćenje mrava kao živog oruđa za otkrivanje biomarkera raka kod ljudi izvodljivo, brzo i manje zahtevno nego korišćenje drugih životinja - pišu naučnici, prenosi National Geographic.

Istraživači vide potencijal mrava da nanjuše i druge supstance, kao što su droge, eksplozivi ili druge bolesti.

Njihov rad je objavljen na sajtu iScience prošlog meseca.

BONUS VIDEO: