NEMOJTE DA VAS OBMANJUJU: Prava istina zbog čega uključujemo "AIRPLANE MODE" u avionu!


IZVOR: Republika - 25.12.2017 | 01:30


Signal telefona ne remeti navigaciju aviona, ili bar do sada to nije zabeleženo. Ali, "airplane mode" na telefonu nije uzaludan.

Foto: pixabay.com

Evo kome stvarno smeta

Istina u vezi "airplane mode-a" leži u radijskim mrežama na tlu, zato aviokompanije pre svakog poletanja od putnika traže da stave svoje telefone u "airplane mode".

- Nikada nije dokazano da je signal mobilnog telefona ometao navigaciju aviona, ali samo zato što se to nikada nije desilo, ne znači da se to nikada neće dogoditi - kaže jedan pilot za "Business Insider".

Međutim, pravi razlog zašto aviokompanije u Sjedinjenim Američkim Državama traže da putnici telefon stave na "airplane mode" jeste zbog Federalne komisije za komunikacije (FCC).

Razlog leži u mreži signala koja je na zemlji, a koju bi aktivni signali iz vazduha mogli poremetiti. To bi značilo da telefoni u vazduhu zapravo mogu "pokupiti" signale s više baznih stanica. To bi vrlo lako moglo zagušiti mreže na tlu i uzrokovati "izbacivanja" s mreža.

Ali, neki internacionalni letovi imaju instalirane odašiljače za telefone u avionima, tako da putnici bez problema mogu zvati i slati poruke. Sve veći broj aviona sada nudi i Wi-Fi mrežu pa je omogućeno normalno surfanje i komuniciranje tokom letova.