NAVALA NA GRČKU: Nove mere Atine oduševile naše turiste!


IZVOR: D. PETROVIĆ - J. JOKANOVIĆ - 18.06.2021 | 19:30


Najverovatnije već od utorka nevakcinisani građani Srbije će moći da uđu samo s brzim testom, a deci do 12 godina test nije potreban!

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Foto: Ilustracija

Najnovija odluka grčke vlade po kojoj će srpski državljani u ovu zemlju moći da uđu samo sa antigenskim, odnosno brzim testom, izazvao je pravu navalu na turističke agencije. Takođe, ogromnom interesovanju, pogotovo posle razočaravajućih odluka vlasti u Crnoj Gori, doprinela je i odluka da za decu mlađu od 12 godina neće biti potreban nikakav test.

- Čeka se da olakšice za ulazak budu objavljene u službenom listu Grčke. Moguće je da će nova mera važiti već od ponedeljka, ali budući da je 21. jun kod njih praznik i neradan dan, veća je verovatnoća da će to ipak biti utorak. Uglavnom, čim bude zvanično objavljen, automatski će početi primena - kaže Milan Lainović, potpredsednik Jute i vlasnik jedne od agencija.

Naša reporterka sa lica mesta izveštava da Grci srdačno dočekuju turiste iz Srbije, koji su tradicionalno najbrojniji u omiljenom letovalištu Paraliji.

- Kad sam čuo da su stigli Srbi, požurio sam da otvorim radnju. Prošle godine je bilo pusto bez vas, radio sam mesec dana i onda sam zatvorio radnju sve dosad - kaže vlasnik prodavnice za prodaju kožnih jakni u Paraliji.

Žali se da prošlogodišnje goste iz Nemačke, Velike Britanije i Rusije njegovi proizvodi, a ni plaže nisu zanimali.

- Oni samo piju i jedino ih interesuje alkohol u što većim količinama. Nema posla za nas bez srpskih turista - iskren je on.

Slično priča i prodavac girosa koji nutka besplatnom caciki salatom uz najpoznatije grčko jelo. U prodavnici suvenira sledi popust, a nasmejana prodavačica obigrava oko naših turista.

- Samo neka ste vi nama došli. Mi živimo od turizma, prošle godine nismo imali ni s od sezone, ne pitajte kako i od čega živimo. Više se plašim propasti i ove turističke sezone nego korone - iskrena je ona.

Život u Paraliji liči na onaj od pre dve godine. Gužve na šetalištu, žamor gostiju, opušteno ćaskanje u kafanama i tavernama koje, po sada važećim propisima, rade do pola jedan ujutru. Grci nose maske i na ulici, a turistima se gleda kroz prste i ako je nemaju. Jedino nedostaje muzika, koja je, prema epidemiološkim merama, zabranjena na plaži i u ugostiteljskim objektima. Ali domaćini su uvereni da će i to da se promeni za koji dan i da će sve biti isto kao i pre korone.

Dosadašnji uslovi za ulazak

- vakcinisanim Srbima dozvoljen ulazak bez odlaska u karantin

- potrebna potvrda o vakcinaciji završenoj najmanje 14 dana pre dolaska na granicu

- nevakcinisani moraju da imaju PCR test, ne stariji od 72 sata, ili potvrdu o preležanoj koroni u prethodna dva-devet meseci pre putovanja