Primetili ste da je laptop počeo da vam se pregreva? Možda je OVO razlog


IZVOR: b92.net, republika.rs - 07.12.2020 | 16:34


Laptopovi mogu da se greju zbog velikog broja različitih razloga - dijagnostikovanje problema nije uvek isto, što znači da ćete morati da uradite nekoliko stvari pre nego što otkrijete u čemu je problem.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Ako ste vlasnik računara i odjednom osetite da se pregreva, a toplina dolazi iz tastature, prva stvar koja bi mogla da vam padne na pamet je "pokvario se". Skoro svaki vlasnik laptopa u nekom trenutku će osetiti da se računar zagreva, piše Business Insider.

Ako je vaš laptop pregrejan sve vreme, treba da vidite zbog čega se to dešava. U najgorem slučaju, sam će da se isključi ako ugrađeni senzor prepozna previsoku temperaturu.

Za početak, pažljivo obrišite laptop - ako imate pristup ventilatoru, očistite i njega od prašine. Za ovo korisitite vatu za uši ili komprimovani vazduh u limenci. Ako se odlučite za ovo drugo, obavezno nagnite laptop prema dole kako biste prašini sprečili ulazak u druge delove računara.

Najčešći krivci

Većina laptopova može normalno da radi na temperaturama do oko 40 stepeni Celzijusovih, ali ako ga koristite u krevetu, na jastuku ili ispod posteljine, porašće mu temperatura. Posteljina i jastuci zadržavaju toplinu te mogu da uzrokuju pregregrevanje računara ako ga stavite na njih kako biste radili. Takođe, imaju dosta nezgodnu osobinu blokiranja izlaza za ventilaciju.

 
$bp("Brid_07358838", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

Ugasite zahtevne aplikacije

Ukoliko primetite da se ventilator vašeg računara sve češće pali, razmislite o zatvaranju intenzivnih aplikacija. Na primer, ako u isto vreme imate upaljene Microsoft Excel, Adobe Photoshop i Google Chrome, ili samo koristite Chrome, predlažemo da ugasite ostale aplikacije sve dok vam neće trebati.

Pokretanje nekoliko aplikacija odjednom povećava opterećenje CPU-a ili procesora, dela računara koje radi sa korisničkim naredbama.

Razmislite o servisu

Ako se vaš laptop pregreva i gore navedene metode ne funkcionišu, ugasite ga, isključite iz struje i razmislite o nošenju računara stručnjaku. Preveliko zagrevanje može da ošteti računar i sve uskladištene podatke.