Bezbedno odstojanje na putevima spašava živote


IZVOR: rts.rs, republika.rs - 15.09.2020 | 07:29


Za tri dana na putevima u Srbiji poginulo je čak 14 osoba, a među glavnim uzrocima saobraćajnih nesreća su prekoračenje brzine i nedovoljno rastojanje od vozila ispred sebe. Iz saobraćajne policije apeluju na vozače da poštuju ograničenje brzine i sve saobraćajne propise.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Iz MUP-a je takođe najavljena pojačana kontrola učesnika u saobraćaju, veći broj policajaca na motorima, a biće kontolisano i vezivanje pojaseva na zadnjim sedištima.

Stručnjaci iz oblasti saobraćaja kažu da je ponašanje vozača na auto-putu često bahato i da se nereteko teške nesreće dešavaju jer vozači ispred vas ne daju signalizaciju kada pretiču ili se isključuju/uključuju na auto-put, prenosi RTS.

- S obzirom da na auto-putu nisu predviđena ukrštanja ili prepreke, pa da vozači koče, ljudi voze mnogo voze opuštenije. Kad se na auto-putu dogodi nezgoda, onda su to obično nezgode velikih razmera - kaže profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić.

Na auto-putevima u Srbiji za tri godine je poginulo više od 270 lica, što znači da sam auto-puput nije i garancija da se na njemu može bezbedno voziti ukoliko se ne pridržvate pravila, kažu stručnjaci.

U zvaničnim saopštenjma o stanju na putevima često slušamo poruke kao što su "prilagodite brzinu uslovima na putu" ili "držite potrebno odstojanje". Mnogi vozači nisu svesni važnosti ovih saveta, sve dok se ne nađu u situaciji da moraju naglo da koče na putu kako bi izbegli sudar. A tada već može da bude kasno.

 
$bp("Brid_00154850", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

Držanje odstojanja važno je iz dva razloga. Ako ste dovoljno udaljeni od automobila koji se kreće ispred vašeg vozila, to vam omogućava da se bezbedno zaustavite u slučaju njegovog iznenadnog kočenja.

Sa druge strane, imaćete dovoljno vremena i prostora da produžite manevar kočenja kako biste izbegli da vas udari auto koji se nalazi iza vašeg, čiji vozač nije držao odstojanje.

Bezbedno odstojanje zavisi od brzine kretanja, a stručnjaci navode da ono u metrima iznosi polovinu brzine kojom se krećete – na primer, ako vozite 100 km/h, minimalan bezbedni razmak je 50 m.