Hakeri odlaze u prošlost: Kvantni fizičari unapredili tehnologiju


IZVOR: b92.net, republika.rs - 04.09.2020 | 12:45


Kvantni fizičari hrvatskog Instituta "Ruđer Bošković" deo su međunarodnog tima koji je napravio kvantnu komunikacijsku mrežu sa više korisnika, koju nije moguće špijunirati. Šta to tačno znači?

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

- Kvantne mreže i kvantna kriptografije već su zašivele. Ljudi se sve više oslanjaju na taj razvoj, reč je o sistemima koji se širom sveta prave i implementiraju - rekao je za Jutro Prve TV dr Martin Lončarić iz Instituta "Ruđer Bošković" u Zagrebu.

Kako kaže, ključan je siguran prenos, jer tu su glavni problemi. Podaci moraju da putuju od jedne do druge strane, ili bakarnim žicama, ili vazduhom, ili na neki drugi način, i postoji mogućnost fizičkog presretanja.

Još je opasnije presretanje podataka putem operatera. Kada su u pitanju bezazleni podaci, to nije problem, ali kod mobilnog bankarstva to može biti opasno. Međutim, kako da znamo da naši podaci zaista i jesu sigurni?

- Garanciju nude prirodni zakoni. Kvantna mehanika, koja je prvo bila na nivou teorije, razvila se danas u niz kvantnih tehnologija. Morali bi da se izmene zakoni fizike u svemiru, kako ni ova tehnologija nebi radila pravilno - objasnio je Lončarić.

 
$bp("Brid_99223059", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

S obzirom na to kako ovo dobro zvuči, postavlja se logično pitanje - zašto to nismo imali do sada?

- Do sada je implementiran niz kvantnih linkova. U Kini postoji 2.000 km dugačka kvantna komunikacija, u bankarskim sistemima takođe postoji, na primer u Japanu - kaže Lončarić.

Ipak, kako kaže, problem je to što nije lako da se prošire kvantne mreže. Na primeru voki-tokija gde korisnici komuniciraju međusobno, za 100 korisnika bilo bi potrebno 9.900 uređaja, a sa otkrićem Instituta "Ruđer Bošković" je slučaj "jedan uređaj - jedan korisnik".

- Ulažu se ogromna sredstva u razvoj kvantne tehnologije. Mislim da se ne radi o budućnosti, već u sadašnjosti. Naše kolege naučnici širom sveta implementiraju kvantnu tehnologiju, samo je pitanje vremena kada će doći do svakodnevnih korisnika - zaključio je Lončarić.