(VIDEO) Legendarni "Stojadin" sledeće godine slavi tačno pola VEKA!


IZVOR: telegraf.rs, republika.rs - 16.05.2020 | 22:16


Jedan od najpopularnijih automobila sa ovih prostora, legendarna Zastava 101, odnosno "Stojadin" kako su ga svi zvali, sledeće godine će napuniti tačno pola veka, a čak i danas, postoje primerci kao što je ovaj pripadnik generacije "vesele '70-te"

Foto: youtube.com/jovanilic/printscreen

Čuveni "Stojadin" - Zastava 101

Ako se može reći da je jedan model automobila, ako izuzmemo kultnog Fiću, obeležio neku eru u bivšoj, zajedničkoj nam državi, onda je to svakako Zastava 101, odnosno "Stojadin", kako su ga gotovo svi od milošte zvali.

Prvi primerci sa proizvodnih traka u Kragujevcu sišli su davne 1971. godine, a čak i danas, iako retki, postoje i primerci u voznom stanju, godišta "'70 i neko", koji u sebi nose duh tih srećnijih, davno prošlih vremena...

A da ljubav prema automobilima zaista nema granica, potvrđuje i Novica Marković, koji je već treća generacija (prvog) vlasnika ovog prelepog "Stojadina", proizvedenog 1979. godine, koji je, i pored čak tri ozbiljne "saobraćajke", vraćen na točkove te se i sada rado "kotrlja".

Tokom godina, da ne kažemo decenija, ovaj Stojadin je ostao manje-više u originalnom stanju, uz dodatak nekih korisnih sitnica, kako spolja, tako i u enterijeru, koje nisu narušile njegov oldtajmerski "šmek".

Sve u svemu, interesatan vlasnik, još interesantniji automobil i nenadmašna priča!