Da li znate kako i gde je nastala koračnica "Marš na Drinu"?


IZVOR: Republika - 30.04.2020 | 06:47


Koračnica "Marš na Drinu" nastala je na početku Prvog svetskog rata, kad je srpskim vojnicima trebalo ojačati moralnu snagu za odbranu domovine.

U ratovima koje je naš narod vodio za oslobođenje i ujedinjenje od 1912. do 1918. nastale su mnoge pesme, kola, marševi koji odišu pobedničkim duhom i opisuju kako su se srpski seljaci u vrtlogu rata branili od silne Austrougarske vojske.

I tradicionalna koračnica "Marš na Drinu", kompozitora i vojnog kapelnika, Stanislava Biničkog, nastala je 1914. na samom bojištu na Ceru. 

Nesumnjivo je da je ovaj srpski marš na različite načine inspirisao mnoge umetnike koji su ovu pesmu izveli u svom stilu i to na stranom jeziku.

Tekst za ovu koračnicu napisan je tek 1964, a napisao ga je poznati srpski diplomata, novinar i kniževnik Miloje Popović Kavaja. U čast 50 godina od Cerske bitke, u to vreme devetnaestogodišnji Kavaja, napisao je reči za ovu koračnicu koja je svoju popularnost i slavu stekla ne samo u Srbiji vec i širom sveta.

Sigurno je da je Binički prepoznatljivu kompoziciju posvetio prvoj pobedi srpske vojske, koja je na Ceru do nogu potukla neuporedivo nadmoćniju Austrougarsku vojsku, ali pojedini izvori govore i da je kompozitor bio dirnut ne samo hrabrošću srpskog puka, već i junačkom pogibijom neustrašivog i omiljenog pukovnika Stojanovića.

Ova kompozicija je vrlo brzo postala popularna, posebno na Solunskom frontu, kao i u vreme turneje srpske vojne muzike po Francuskoj, pa su je interpretirali i orkestri savezničkih armija.

"Marš na Drinu" je dosegao toliku popularnost da ni sada nije retkost da se ova numera izvodi kao svečana pesma na slavljima širom Srbije, posebno u ruralnijim sredinama, gde se više neguje tradicija i sećanje na vojničku, ratnu i junačku prošlost naše zemlje.

Ova pesma je simbol ujedinjenja Srba, simbol snage i istrajanost u borbi za slobodu, simbol junačkog duha, a pre svega mira.

Posebnu pažnju i specifičnu izvedbu pesma je imala baš kada je slavna Drinska divizija marširala kroz tek oslobođeni Niš, 12. oktobra 1918. godine. Takođe, ovaj tradicionalni srpski marš je pušten i kad je Ivi Andriću 1961. uručena Nobelova nagrada za književnost u Stokholmu.

Devedesetih godina, kad je birana himna Srbije, predložena je ova kompozicija. Iako su je građani izglasali na referendumu kao potencijalnu himnu, to nikad nije postala.