Ove namirnice popravljaju raspoloženje, a jedna VOĆKA budi erupciju sreće


IZVOR: Republika - 19.02.2020 | 12:30


Dobro raspoloženje zavisi od mnogo faktora, ali, jedan od njih možemo svesno da kontrolišemo. Naime, autori knjige "Namirnice koje usrećuju" tvrde da postoje namirnice koje doprinose boljem osećaju i raspoloženju.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

U knjizi se ističe se blagotvorni učinak banana, avokada, srdela, crne čokolade i šafrana na subjektivan osećaj sreće kod ljudi.

Autori ove knjige, lekar Bernard Fontanil i novinarka Mari Lorens Grezaud, ističu da izbor hrane koju serviramo na tanjir nije bitna samo za naše zdravlje, već i za dobro raspoloženje.

Namirnice koje izazivaju sreću deluju na na hormonske aktivnosti našeg mozga i potpomažu lučenje hormona koji doprinose pojavi dobrog raspoloženja.

 

 

Banana se u knjizi spominje kao ultimativna namirnica za sreću zbog triptofana, aminokiseline koju organizam prerađuje u serotonin, neurotransmiter poznat kao hormon sreće koji poboljšava raspoloženje. Isti hormon nalazi se u posoljenom sušenom bakalaru i jetri.

Odličan izbor je i avokado koji sadrži tirozin, aminokiselinu koja se u organizmu prerađuje u dopamin i noradrenalin, dva neurotransmitera, odnosno dve prenosne supstance u nervnom tkivu koje pozitivno utiču na socijalizaciju i libido pojedinca.

 

 

Ne treba zanemariti ni to da je avokado bogat magnezijumom, poznatim po antistresnim svojstvima.

Crna čokolada zbog kofeina i teofilina dokazano usrećuje, a začin šafran za psihičku dobrobit koristi se od davnina. Ribe, tačnije srdele, donose i zdravlje i bolje raspoloženje zbog omega masnih kiselina koje sadrže.