(VIDEO) Pogledajte ovo malo čudo: Ima samo 3 godine, a već je postao najmlađi član Mense


IZVOR: Republika - 24.01.2020 | 07:24


Roditelji malezijskog dečaka nisu se iznenadili kada je njihov sin dobio poziv iz Mense da im se pridruži. Oduvek su znali da je poseban.

Foto: twitter.com/CNN

Mali genijalac: Muhamad Hariz Nadzim 

Trogodišnji dečak iz Malezije koji živi u Velikoj Britaniji postao je najmlađi član Mense, najveće i najstarije internacionalne zajednice visokointeligentnih ljudi na svetu.

Muhamad Hariz Nadzim pozvan je da se pridruži ovoj organizaciji nakon razgovora sa psihologom i osvajanja 142 boda na Stanford-Binet testu inteligencije, prilikom čega je dobio prosečnu ocenu 99,7 od 100, piše CNN.

- Svaka čast Harizu na pozivu za Mensu. On je očigledno jedan bistar dečak i mi smo ushićeni što mu možemo poželeti dobrodošlicu - rekao je Džon Stivenejdž, izvršni direktor britanske Mense.

Da bi neko postao član britanske Mense, on mora da "pokaže da se po visini koeficijenta inteligencije nalazi u vrhu dva posto svetske populacije", ističu oni na svojoj službenoj stranici.

Mensin test, koji se radi pod nadzorom, kreiran je decu i za starije od deset i po godina. Za decu mlađu od 10 godina obavezna je poseta psihologu koja određuje njihov koeficijent inteligencije.

Osim psihologa, na odluku o pozivu Hariza u Mensu značajno je uticao i njegov rezultat na Stanford-Binet testu, koji se sastoji od kombinacije matematičkih zadataka, zadataka iz jezika, zadataka koji ocenjuju pamćenje i logičkih zadataka.

Harizova majka, Nur Anira Asajikin, koja radi kao inženjerka u Durhamu u Engleskoj, kaže da je njena porodica znala da je on poseban i pre nego što je dobio poziv za Mensu. U dodatnoj školi u koju je išao na časove čitanja i matematike Hariz u septembru je pohvaljen za izuzetan napredak u oba područja. Ipak, po svim ostalim pitanjima on je običan dečak.

- On je manje-više tipičan trogodišnji dečak. Voli da slika i čita knjige i sve u vezi s umetnošću. Posebno voli Lego kockice i plastelin. Ponosni smo na njega i srećni zbog njega. On nije dobar samo u akademskim veštinama, nego voli i da se igra, kao sva ostala deca. Mi znamo da će u budućnosti društvo od njega dobiti mnogo - kaže njegova majka.