Vreme je da se naviknemo: Naučnici upozoravaju da će požari kao u Australiji biti sasvim normalna pojava


IZVOR: Mondo, Republika - 15.01.2020 | 07:05


Požari koji nedeljama haraju Australijom mogli bi da postanu "normalna stvar" ukoliko se ne smanji emisija štetnih gasova koji izazivaju globalno zagrevanje, upozoravaju naučnici.

Foto: Tanjug/AP

Australija se već mesecima bori sa vatrenom stihijom

Iako australijska vlada i neki mediji pokušavaju da smanje ulogu klimatskih promena u požarima, analiza 57 naučnih radova objavljenih od 2013. pokazuje jasnu vezu, navodi Rojers.

- Ova situacija koju vidimo se neće promeniti - upozorio je koautor analize Ričard Bets.

Analiza je pokazala da su klimatske promene dovele do češće pojave takozvanog "vremena vatre" - perioda velikih rizika od požara zbog kombinacije visokih temperatura, niske vlažnosti vazduha, manje padavina i jakog vetra.

Posledice tog vremena nisu vidljive samo u Australiji, već i na zapadu Sjedinjenih Država i Kanade, južnoj Evropi, Skandinaviji, Amazonu i Sibiru.

Bets navodi da je Australija naročito ranjiva jer su temperature tamo porasle iznad globalnog proseka u odnosu na preindustrijsko doba.

Foto: Tanjug/AP

Svetska meteorološka organizacija saopštila je da bi u ovom veku temperatura mogla da poraste za tri do pet stepeni - trostruko više od ograničenja dogovorenog  pariskim klimatskim sporazumom 2015 - ukoliko se ne smanji sa emisijama štetnih gasova.

- Temperaturni uslovi u Australiji su trenutno ekstremni ali je to nešto što se može očekivati u celom svetu ukoliko dođe do globalnog zagrevanja od tri stepena. Iz prve ruke ćemo videti šta znače klimatske promene - dodao je on.

Posle višenedeljnih kritika zbog načina rešavanja krize, premijer Skot Morison najavio je istragu koja će razmotriti i uticaj klimatskih promena na katastrofu koja je zadesila Australiju.

U međuvremenu, iz američke svemirske agencije NASA upozorili su da će dim australijskih požara napraviti bar jedan krug oko Zemlje i vratiti se do Australije.

Agencija je uz pomoć satelita analizirala požare i došla do zaključka da je dim već proputovao pola sveta i uticao na kvalitet vazduha u drugim zemljama.

Stručnjak za klimatske promene nikolas Beluin sa Univerziteta Reding rekao je CNN-u da bi, u slučaju da Australiju svake godine ili svakih nekoliko godina zadese ovakvi požari, kvalitet vazduha bio sve lošiji a klimatske promene sve izraženije.