Terorizam, epidemije, katastrofe: Da li biste se vi vratili na takvo mesto?


IZVOR: b92.net, Republika - 07.11.2019 | 02:12


Nakon što nastupi krizna situacija, razrađuju se planovi obnove, ali turizam uvek bude ostavljen po starni kao "manje važna stavka" iako ima veliki ekonomski značaj. Prepoznata je važnost turizma, a brojevi u istraživanjima su znatno bolji nego ranije, ali opet nezadovoljavajući.

Foto: Tanjug/AP

Jedan od terorističkih napada u Šri Lanci

Svetski savet za putovanja i turizam je objavio izveštaj u kojem se navodi da je ovaj sektor sve otporniji na nepredviđene situacije, bilo da se radi o prirodnoj katastrofi ili o onome što je izazvao čovek.

U izveštaju se navodi da je prosečno neohodno vreme za obnovu turističke ponude nakon terorističkog napada, političke nestabilnosti, prirodne katastrofe ili širenja neke zarazne bolesti znatno manje u 2018. godini u odnosu na 2001. godinu..


Oporavak od političke nestabilnosti traje najduže, u proseku 22,2 meseca, a za terorističke napade ili bilo kakvi bezbednosni incidenti potrebno je 11,5 meseci. Za prirodne nepogode i epidemije potrebno je 16,2 i 19,4 meseca.

U saradnji sa kriznim štabom Global reskju, za potrebe analitike, proučeno je 90 slučajeva u proteklih 17 godina, od kojih je 32 odsto bilo vezano za bezbednost, 13 odsto se radilo o epidemijama, 19 odsto je ticalo političke nestabilnosti i 36 odsto se odnosi na prirodne katastrofe.

- Ovo obimno istraživanje je samo pokazalo kolika je otpornost turizma zapravo - rekla je predstavnica Svetskog saveta za putovanja i turizam Glorija Gevara. Ona dodaje da je važno da se na osnovu ranijih situacija uči i da to bude osnov za unapređenje odnosa među institucijama.


- Moramo raditi na partnerstvima kako bismo umanjili direktan ekonomski uticaj i nepoželjna ljudska delovanja - rekla je ona.

Istraživanje ističe važnost spremnosti na potencijalne nepoželjne okolnosti. Iz kriznog štaba su rekli kako su nekada potrebni dani da se sektori dogovore pre nego što nešto preduzmu.

- Kako bi se postigle brze reakcije na određene situacije treba biti odggovoran, siguran, obrazovan... Treba nadahnuti turiste da ponovo negde dođu, a za to je neophodan dobar plan obnove i delanja nakon kriznog perioda - rekao je Den Ričard.