Titov telohranitelj otkrio nepoznate zanimljivosti: Broz je nosio prazan novčanik, ustajao je u 4 ujutru, helikopter mu je donosio novine...


IZVOR: Republika - 01.10.2019 | 06:47


Aleksandar Anjoli, Sarajlija italijanskog porekla, dva puta godišnje, od 1975. do 1978. godine, bio je lično obezbeđenje drugu Titu dok je ovaj lovio po velikim lovištima oko Bugojna.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Jovanka i Josip Broz Tito

Anjoli se prisetio nekoliko zanimljivih detalja, prenosi Express.hr.

Tadašnji bosanski političari s Titom su pozirali jednom prilikom fotografu ispred kože medveda kapitalca, koja je bila okačena na zidu. Ne treba napominjati da je medveda ustrelio baš Josip Broz.

- Da bi opustio malo atmosferu, Tito se, pre nego što je blicnulo, našalio na njemu svojstven način - kaže Anjoli.

- Drugovi i drugarice, upravo sam dobio vest da je drug Nikolaj Čaušesku na Karpatima ulovio većeg medveda od ovog na zidu. Šta vi mislite da ovog našeg malo rastegnemo kako bi i dalje bio najveći ulovljeni medved u Evropi? - rekao je.

Tito je uživao u lovu. Imao je uvek tri puške, ali najdraža mu je bila vinčesterka.

Imao je, kaže Anjoli, i standardnu proceduru pripreme pred odlazak u lov.

Broz bi ustao ujutro oko četiri sata, da bi proverio kakvo će vreme biti. Onda bi prošetao oko vile Gorica, na terasi popio kafu, zapalio kubu i listao štampu. Potom bi odmah u blizini vile isprobao oružje.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Zanimljivo je da je štampa za Tita u vilu Gorica stizala helikopterom, a cigare direktno od Fidela Kastra. Anjoli se seća da su cigare bile zapakovane u aluminijumsku ambalažu na kojoj je pisalo: "Titu od Kastra".

Aleksandar Anjoli nije slučajno bio u Titovom obezbeđenju. Tada je radio u Službi državne bezbednosti. Oni koji su bili u blizini Tita kuvari, konobari, krojači... nisu nasumično birani.

Anjoli kaže da su po hiljadu puta proveravani. Takvu proceduru je i sam prošao. Možda mu je olakšavajuća okolnost bila i to što je svojevremeno bio najmlađi sekretar SKJ. Imao je samo 19 godina.

Za Tita kaže da je bio veliki čovek. Neposredan u kontaktu s ljudima, nimalo prepotentan.

- Imao je osamdeset godina a svako jutro se sam brijao - priča on i nadovezuje odmah ovu anegdotu.

Kaže, saznao je slučajno da Tito u novčaniku nije imao para.

Kada je jednom krenuo za Livno, u jednom trenutku se setio da je zaboravio novčanik. To je bio razlog da se jedno vozilo iz kolone izdvoji i vrati nazad prema rezidenciji. Čovek koji je bio poslat po novčanik bio je radoznao i zavirio u njega.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

- U novčaniku je bila samo partijska knjižica, lična karta i još neki lični dokumenti - kaže Anjoli.

Za Titov dolazak u Bugojno, oni koji su trebali da znaju, znali su mesec dana unapred. U tom periodu konspirativno se zavirivalo pod svaki kamen. Kako je radilo Titovo obezbeđenje najbolje pokazuje sledeći primer.

Pokojni Salko Hondo, tadašnji fotograf Oslobođenja i pokojni Predrag Vukosavljević, vozač iste firme, krenuli su službeno ka Bugojnu. Blizu ovog gradića su se zaustavili i zbog nužde potražili najbliži šumarak kraj puta.

Nisu ni počeli s poslom a pred njih, niotkuda, pojavi se milicajac. Naoružan do zuba, a automat uperio u njih.

- Pokazali su mu akreditacije, rekli ko su i šta su, ali ovaj ni da čuje, već im kaže: Možda vaše akreditacije važe za vožnju putem, ali da hodate šumom za to vam ne vrede - seća se Anjoli.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Fotograf i vozač su privedeni, a nedugo zatim i pušteni. Ipak, nije sve uvek savršeno funkcionisalo. Kaže Anjoli da je obezbeđenje jednom napravilo propust u Zenici. Skupila se masa sveta da vidi Tita.
Dok je kolona vozila išla kroz Zenicu, iz jednog su mahali Tito i Jovanka. Sasvim neočekivano, jedan čovek je prišao Titovom vozilu i bacio nešto.

- Bio je to smotuljak pisama koji je pao Jovanki u krilo - kaže Anjoli.

Taj čovek bio je radnik Željezare Zenica gde je dobio otkaz. Žalio se svima i pisao im pisma, ali njegovom problemu nije bilo rešenja.

Zato je skupio sva pisma, zavezao ih i čekao da Tito dođe. Mislio je da će mu maršal pomoći, ali umesto toga je priveden, a pričalo se da je hteo da izvrši atentat.

To je bio i najveći problem u Anjolijevoj karijeri. Ubrzo Tito više nije dolazio u BiH. Poslednji put su zajedno popili kafu na Bikavcu, kada je Tito dolazio za godišnjicu Bitke na Sutjesci.

- Neke stvari još ne treba pričati, a možda nikada neće ni biti ispričane - zaključio je Anjoli koji se prisetio još dogodovština, ali ih je sačuvao za sebe.