(VIDEO) Samo za one sa jakim stomakom: Pronađen je najveći daždevnjak na svetu, i izgleda baš gadno


IZVOR: Informer, Republika - 20.09.2019 | 06:24


Istorija kineskih džinovskih daždevnjaka je prilično zbunjujuća. Prvi predlog više vrsta predstavljen je pre gotovo 100 godina, kada je neobični daždevanjak iz južne Kine doveden u zoološki vrt u Londonu 20-ih godina prošlog veka.))

Foto: youtube.com/Animal Planet

Novootkrivena vrsta neman

Koristeći DNK iz 17 istorijskih uzoraka prikupljenih početkom 20. Veka, uključujući i originalnog "neobičnog" daždevnjaka koji je preživeo u zoološkom vrtu 20-ih godina (i od tada živi, odnosno čuva se u muzeju), naučnici su uspeli da potvrde novu vrstu.

Kako navodi časopis Ecology and Evolution, autori su otkrili da su se sve tri vrste razlikovala od zajedničkog pretka od pre 3,1 i 2,4 miliona godina.

Sa novom klasifikacijom, istraživači su shvatili da moraju da preispitaju titulu najvećeg vodozemca na svetu.

Životinja dugačka 1,8 metara koja je ulovljena 1920-ih godina je najveći poznati prijavljeni džinovski daždevnjak iz Kine, a istorijski je tumačen kao primerak vrste A. Davidanius, jer se smatralo da sve kineske životinje predstavljaju ovu vrstu”, rekao je profesor Samjuel Turvej iz ZSL-a. "Međutim, ova ogromna životinja je potencijalno primerak Andrias sligoi-a, a ne davidianusa, na osnovu geografskog položaja (ulovljena je na jugu Kine)."