ODMOR PRE POČETKA ŠKOLE: Idealne destinacije za poslednji vikend u avgustu


IZVOR: E. S. T. - 29.08.2019 | 01:12


Ako vaši mališani vole kupanje, poslednje slobodne dane pre starta školske godine možete da iskoristite za izlet na nekoj od bajkovitih lokacija u Srbiji.

Foto: ST/N. MANDIĆ

Palićko jezero je neizostavna destinacija u bilo koje doba

Leto se polako bliži kraju, a to znači da će uskoro 1. septembar, iliti početak školske godine. Ako želite poslednje dane avgusta da provedete sa svojim mališanima i uživate, ne morate da dajete velike pare za odmor u inostranstvu. U Srbiji se nalazi veliki broj izletišta koja su idealna za posetu u toku poslednjeg vikenda pre početka školske godine, a Srpski telegraf izdvaja nekoliko njih.

LABUDOVI NA PALIĆU

Na krajnjem severu Srbije nalazi se Palićko jezero, pravi mali prirodni raj. Nadmorska visina jezera je 102 metra. Pored zelenila, uživanja u prirodi i lekovite vode, deci će najzanimljiviji biti zoološki vrt. Posebno je atraktivna kuća labudova, koja ima oblik srednjovekovnog zamka.

ČUDA U ĐAVOLJOJ VAROŠI

Đavolja varoš možda nije idealna za ćebe i ležanje na suncu, ali je zato puna prirodnih čuda koja mame i starije i najmlađe. Čudno izvajane i još čudnije poređane zemljane figure i voda čudnog ukusa i mirisa je neverovatan prizor za sve posetioce, pa šetnja ovim neverovatnim mestom neće nikoga da ostavi ravnodušnim.

Foto: instagram.com/aleksandarenm

RAJ NA FRUŠKOJ GORI

Jedan vikend nije dovoljan da se obiđu sve znamenitosti Fruške gore, imajući u vidu da se na njoj nalazi 16 manastira, arheološka nalazišta i nekoliko vrhova i izletišta vrednih pažnje. Ipak, ako vaša deca vole prirodu, ovaj nacionalni park vredi posetiti jer ih ponuda na njemu sigurno neće razočarati.

AVANTURA U RESAVSKOJ PEĆINI

Resavska pećina poznata je po dvoranama koje krase veličanstveni oblici pećinskih stalagmita i stalaktika. Ovakav prizor, koji deca najčešće viđaju samo na ekskurzijama, biće idealan, posebno ako imaju avanturistički duh. Pored pećine, u njenoj okolini ima nekoliko parkova za decu i manastira koje vredi posetiti.

Foto: Facebook.com/Resavska Pećina - Resava Cave

KUPANJAC NA SREBRNOM JEZERU

Ako vaši mališani obožavaju vodu i kupanje, kraj avgusta je idealan period da posetite Srebrno jezero, u blizini Velikog Gradišta. Spada u red najpopularnijih kupališta u Srbiji. Plaža je uređena, možete da uživate ispod suncobrana ili na ležaljci, kao da ste na moru, a tu su i neizostavne pedaline za laganu vožnju po jezeru.

PROVOD NA ADI CIGANLIJI

U okolini Beograda nalazi se nekoliko izletišta koje stanovnici glavnog grada posećuju, a jedno od najpopularnijih je Ada Ciganlija. Osim kupanja, Ada nudi i druge mogućnosti za fizičku aktivnost, a posetiocima su dostupni i roštilji na otvorenom, pa bez problema možete da spremite dobru klopu za mališane.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

BUBANJ - PARK SA POGLEDOM

Nišlijama i ljudima koji žive u okolini najvećeg grada na jugu Srbije je dobro poznat memorijalni park Bubanj. Ovo predivno mesto je idealno za predah u prirodi van gradske gužve, redovno ga obilaze ekskurzije i sa njega se pruža odličan pogled.

RASHLAĐIVANJE NA RECI PČINJI

Skriveni prirodni dragulj na krajnjem jugu Srbije je reka Pčinja. Izuzetno čista voda je idealna za letnje rashlađivanje, a voda je na kraju avgusta još dovoljno topla za kupanje. Osim reke, čistog vazduha i predivne prirode, posetioci mogu da obiđu i manastir Prohor Pčinjski.