OČEKUJU BOLJI DRUGI DEO GODINE: Daimler u gubitku posle deset godina


IZVOR: autoblog.rs/SRNA - 24.07.2019 | 22:16


Daimler, vlasnik Mercedes Benca, saopštio je danas da je zabeležio prvi kvartalni gubitak posle blizu deset godina jer je morao da odvoji novac za troškove zbog skandala sa emisijama gasova i povlačenja vozila na servisiranje.

Foto: Daimler Media

Daimler je vlasnik Mercedesa

Kako prenosi SRNA, kompanija je saopštila da je u periodu od aprila do juna izgubila 1,2 milijarde evra zbog jednokratnog troška od 4,2 milijarde evra. Daimler je poslednji put izvestio o kvartalnom gubitku u četvrtom kvartalu 2009. godine, preneo je AFP.

Prihodi u drugom kvartalu ove godine su povećani za pet procenata, na 42,7 milijardi evra, uprkos padu prodaje za jedan odsto. Daimler”je u crvenom i na operativnom nivou, pošto je izgubio 1,5 milijardi evra. U istom periodu prošle godine je bio u plusu za 2,6 milijardi evra.

Novi direktor Ola Kalenijus saopštio je da je kompanija fokusirana na drugi deo godine i da očekuje poboljšanje poslovnih rezultata.

Nemački gigant je pretrpeo posledice globalnog skandala u vezi sa emisijama gasova iz dizelskih motora, kao i zbog masovnog povlačenja u servise automobila koji koriste vazdušne jastuke marke “Takata”. Kompanija će u budućnosti realizovati velike investicije u električna vozila i autonomnu vožnju.