Fejsbuk: Otkrili smo rusku kampanju širenja dezinformacija


IZVOR: b92.net, Republika - 08.09.2017 | 00:30


Američka kompanija Fejsbuk je saopštila da je otkrila izvore povezane sa Rusijom koji su platili 100.000 dolara za hiljade političkih reklama na toj društvenoj mreži u protekle dve godine, prenosi Bi-Bi-Si.

Foto: Tanjug/AP

U sklopu proruske kampanje, potrošeno je 100.000 dolara na oko 3.000 reklama u periodu od dve godine, zaključno sa majem 2017. godine

Fejsbuk je o tome, kako je saopšteno, obavestio američke vlasti koje istražuju navodnu umešanost Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine. 

- U sklopu proruske kampanje, potrošeno je 100.000 dolara na oko 3.000 reklama u periodu od dve godine, zaključno sa majem 2017. godine - saopštila je ta društvena mreža. 

Dokazi su predati specijalnom tužiocu Robertu Mileru, koji nadzire istragu o navodnoj umešanosti Rusije u prošlogodišnje američke predsedničke izbore. 

Plaćeni oglasi su korisnike usmeravali ka 470 naloga koji su širili lažne informacije ili su kršili uslove te društvene mreže. 

- Reklame i nalozi su se fokusirali na širenje različitih društvenih i političkih poruka - navodi se u saopštenju Fejsbuka. 

- Ti nalozi su sada ugašeni - izjavio je direktor Fejsbuka za bezbednost Aleks Stamos. 

Proruska kampanja je otkrivena u sklopu interne istrage Fejsbuka o mogućim zloupotrebama te društvene mreže tokom predizborne kampanje u SAD.