STUDENTSKO OTKRIĆE: Pronađena vremenska kapsula iz 1915. godine


IZVOR: n1info.com - 06.09.2017 | 02:30


Troje studenata Univerziteta u Bostonu pronašlo je vremensku kapsulu staru više od 100 godina, koja je sadržala brojne predmete, uključujući i novine iz 1915. godine.

Foto: twitter.com/Finance World‏

Pronađena vremenska kapsula iz 1915. godine sa zanimljivim detaljima

Ema Partel, Sara Manki i Adam Mamford otkrili su kapsulu nakon sortiranja brojnih kutija sa dokumentima, tokom svog letnjeg posla na Univerzitetu. Tokom sređivanja, primetili su u jednoj od njih bakarnu kutiju veličine tostera.

- Prvo što mi je prošlo kroz glavu je: to je vremenska kapsula - rekla je Partel. Vremenska kapsula datira iz juna 1915. godine, kada je počela izgradnja skladišta oružja Nacionalne garde Masačusetsa.

Navodno je kutija otkopana 2002. godine, kada je skladište srušeno da bi se sagradio studentski kompleks, ali zaboravljena je narednih 15 godina.

U kapsuli su pronađeni mnogi predmeti – primerak Priručnika Opšteg suda u Masačusetsu iz 1914. godine, bostonske novine iz 1915. godine, nekoliko kovanica, mapa tada novoizgrađene podzemne železnice, kao i dokument koji izgleda kao zahtev za izgradnju arsenala.

- Neverovatno je u koliko su dobrom stanju neki od ovih predmeta, imajući u vidu da su stari više od 100 godina - rekao je Mamford.

Univerzitet sada pokušava da, u saradnji sa Nacionalnom gardom, pronađe način za odlaganje vremenske kapsule i njenog sadržaja.

- Zaista smo srećni što smo ovo otkrili pred kraj svog projekta. Na početku smo mislili da nema šanse da sredimo sve kutije - rekla je Partel, a njen kolega Mamford dodao je da je ovo otkriće kao šlag na torti, nagrada za uloženi trud i rad.