RTANJ STAVLJEN POD ZAŠTITU DRŽAVE


IZVOR: daljine.rs - 18.03.2019 | 02:12


Specijalni rezervat prirode Rtanj je 14. marta uredbom Vlade Republike Srbije stavljen pod zaštitu države kao poseban biodiverzitet istočne Srbije, nakon održane javne rasprave.

Foto: ST/K. MARTIĆ

Rtanj

Specijalni rezervat prirode Rtanj, koji se prostire se na površini od 4 997 17 01 hektara, nalazi se u istočnoj Srbiji, u jugozapadnom delu Karpatsko–balkanskog planinskog sistema, a administrativno pripada opštinama Sokobanja i Boljevac.

Nakon donošenja ove uredbe Rtanj je postao spectijalni rezervat prirode, nakon što je 1958. godine proglašen za strogi rezervat prirode i objekat geonasleđa Srbije.

U okviru prirodnog dobra izdvojene su tri zone različitog stepena zaštite.

Specijalni rezervat prirode Rtanj je područje izuzetnih geoloških, geomorfoloških, bioloških, istorijskih i estetskih vrednosti.

Rtanj se odlikuje vrlo složenom geološkom građom, sa stenama različite starosti iz perioda paleozoika, mezozoika i kenozoika.

Posebnu vrednost predstavlja specifičan reljef sa kupastim vrhom Šiljak i vrlo strmim padinama, kraškim reljefom sa dubokim jamama i različitim oblicima eshumiranog subkutanog krasa.

Složena geološka građa Rtnja i različiti geomorfološki oblici odrazili su se na formiranje tla i razvoj flore i vegetacije izrazite originalnosti, a posebno na šumsku vegetaciju. Najnepristupačnije padine, ispod samog vrha Rtnja, obrastaju bukovo-jelove šume koje predstavljaju retku pojavu u ovom delu Srbije.