AMBICIOZNO: Porše udvostručio proizvodne planove za električni model Tajkan


IZVOR: autoblog.rs/autonet.hr - 28.01.2019 | 23:16


Porše još uvek nije predstavio konačnu produkcijsku verziju svog prvog električnog modela Tajkana, a već je doneo odluku o udvostručenju prvobitno planiranih proizvodnih brojki.

Foto: Porsche newsroom

Mogući izgled Porešovog Tajkana

Tačnije, prvo je nemački "Automobilwoche" javio, a kasnije Porše i zvanično potvrdio da je doneo odluku o godišnjoj proizvodnji za 40.000 primeraka Tajkana, a prvobitno je planirano 20.000 jedinica.

Foto: pixabay.com

Takođe, iz Poršea su rekli i da su već ranije bili spremni za povećanje proizvodnje i da se samo čekala odluka rukovodstva. Drugim rečima, Porše ima osigurane kapacitete, ljude, delove i sl. samo je na rukovodstvu da proceni potražnju i mogućnosti prodaje ovog automobila.

Ranije su iz Štutgarta saopštili da su prve reakcije na Tajkan bile neverovatno pozitivne, a čini se da je procena takva da upućuje na potrebu udvostručenja proizvodnih planova. Šef američkog Poršea Klaus Celmer je rekao da u SAD-u veliki broj narudžbina za Tajkan dolazi od trenutnih vlasnika Teslinih automobila, a navodno je slično i na drugim tržištima.

Zvanične potvrde za sada još uvek nema, ali Tajkan bi, kada stigne na tržište, trebalo da bude dostupan u tri verzije - Tajkan, Tajkan 4S i Tajkan Turbo. Takođe, podržavaće sistem brzog punjenja (800 V) što što će navodno omogućiti punjenje baterija za oko 400 km autonomije za manje od 20 minuta.