Koliko dugo zapravo možete da vozite "na rezervi"?


IZVOR: Telegraf, Republika - 11.11.2020 | 12:28


Na dužim putovanjima, vozači su u prilici da se pitaju koliko još kilometara mogu da pređu kada im se na komandnoj tabli upali lampica koja signalizira da je količina goriva "na rezervi".

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Obično se pretpostavlja da sa tom poslednjom količinom goriva može da se pređe nekih 50-ak kilometara, što je više nego dovoljno da se stigne do sledeće benzinske pumpe.

Međutim, prošlogodišnje istraživanje britanskog sajta Compare the Market, pokazalo je da to možda baš i nije tako. Veliki broj ispitanih vozača bio je uveren da se na rezervi može preći oko 30 kilometra, ali se to u realnosti pokazalo dosta drugačije.

U praksi, međutim, većina automobila je u stanju da pređe duplo više kilometara, a neki čak i više od toga. Na prilično velikom uzorku od 96 popularnih automobila svih klasa, lampica se u proseku palila kada u rezervoaru ostane manje od 10 odsto goriva u odnosu na ukupnu zapreminu rezervoara.

Ovde je veoma važno istaći da česta vožnja "na rezervi" uopšte nije preporučljiva, odnosno da je čak i štetna, budući da može da izazove ozbiljne mehaničke kvarove, pre svega, pumpe za gorivo.