ŠTA JESTI, A ŠTA IZBEGAVATI: Namirinice koje farbaju zube


IZVOR: E. S. T. - 05.07.2018 | 04:15


Ako imate problem sa bojom zuba, smanjite unos kafe, vina ili sokova, a belinu im vratite konzumiranjem namirnica poput celera, brokolija i kruške.

Foto: pixabay.com

Jabuka je prirodni izbeljivač

Žuti zubi su savremeni problem i ne zaobilaze ni one koji svakodnevno vode računa o njima. Ipak, da bi vam zubi bili blistavo beli, ne morate da posežete za hemikalijama i agresivnim sredstvima, već je dovoljno da u svoju ishranu uvrstite određene namirnice, a izbacite one koje farbaju zube. Srpski telegraf otkriva koje su to namirnice i kako da ih neutrališete ukoliko ne možete da im odolite.

ČAJ I KAFA

Zeleni i beli čaj imaju najslabiji efekat na boju zuba, ali ostale vrste prednjače među razlozima zbog kojih dolazi do promene boje.

Savet: Mleko i limun neutrališu efekte koje kafa i čajevi imaju na zube.

Foto: pixabay.com

CRVENO VINO

Zbog boje i visokog nivoa tanina utiče na promenu boje zuba.

Savet: Nakon konzumiranja vina preporučuje se da usta isperete vodom, a ne pastom za zube. Ona u tom slučaju može da pogorša uticaj vina na zube.

Foto: pixabay.com

VOĆNI SOKOVI

U sebi sadrže kiselinu koja slabi zube i pojačava žutenje.

Savet: Bobičasto voće i povrće potpomaže proizvodnju pljuvačke i neutrališe uticaj voćnih sokova.

Foto: pixabay.com

CVEKLA I BOROVNICA

Visoka količina hromogena koja se nalazi u ovim namirnicama učiniće vaše zube žutim jako brzo.

Savet: Nakon konzumiranja preporučuje se da usta isperete vodom.

Foto: pixabay.com

ZAČINI

Većina začina, posebno kari i kurkuma, dovešće do žute, a nekad i do crvene boje zuba, čak i nakon samo jednog konzumiranja. Tu boju je jako teško skinuti.

Savet: Zeleni čaj u kombinaciji sa limunom neutralisaće uticaj začina.

Foto: pixabay.com

SODA U BOJI

Zbog velike količine hemikalija dolazi do promene boje zuba. Vremenom se takođe oštećuje i gleđ.

Savet: Odmah operite zube nakon jela i jedite što više prirodnih izbeljivača.

Namirnice za jačanje zuba

Pored izbeljivača, postoje i namirnice koje čuvaju zdravlje usne duplje, a zubari preporučuju sledeće:

ŠARGAREPA štiti sluzokožu usne duplje, jača gleđ, uklanja plak i masira desni.

RIBA sadrži mnogo fosfora koji čuva zdravlje zuba.

Foto: pixabay.com

PERŠUN pored izbeljivanja, zbog velike količine kalcijuma je dobar i za zdravlje zuba.

JABUKA masira desni, uklanja plak i osvežava dah.

KIVI pun je vitamina C i kolagena, koji sprečava krvarenje desni.

CRNI LUK prirodni antibiotik koji ubija mikroorganizme u ustima.

CIKORIJA stimuliše protok krvi u ustima.

SUSAM uklanja plak i jača gleđ.

TVRDI KAČKAVALJ održava pH vrednost i sprečava razmnožavanje bakterija.

ZELENI ČAJ ubija bakterije koje izazivaju karijes i osvežava dah.