AKO POSTAJETE RODITELJI PRVI PUT, OVO JE IME ZA VAŠU BEBU: Veruje se da će biti SVETLOST i štit celoj porodici, a ZNAČENJE je prelepo!


IZVOR: M.O. - 28.01.2024 | 18:30


Biranje imena za bebu nije lak posao, ali ako malo bolje pogledate značenja, biće sve jednostavnije.

Foto: Shutterstok
AKO POSTAJETE RODITELJI PRVI PUT, OVO JE IME ZA VAŠU BEBU: Veruje se da će biti SVETLOST i štit celoj porodici, a ZNAČENJE je prelepo!

Ako uskoro postajete roditelji, ovo ime je možda idealno za vašu bebu. Kada budete pročitali značenje ovog prelepog imena i da se davalo onima koji su prvi rođeni u porodici, verujemo da ćete se možda odlučiti za baš za to. 

ISTOK

Foto: Shutterstock

Ako uskoro postajete roditelji, ovo ime je možda za vas


Ime Istok, iako nije često na našim prostorima, nosi sa sobom veoma jaku simboliku i duboko značenje. Prema jednom tumačenju, ime je povezano sa stranom sveta na kojoj se rađa Sunce, simbolizujući osobu koja donosi svetlost i pobeđuje mrak. Ovo ime se daje osobama koje će živeti u svetlosti i širiti je gde god da se nađu. Drugo tumačenje povezuje ime Istok sa rečju "tok" ili "istakati", simbolizujući izvor života i čistotu, poput najčistije vode. Često se davalo ovo ime prvom detetu. 

Duhovno snažni nosioci imena

Veruje se da dečaci sa imenom Istok nose osobine poštene, kreativne i nezavisne prirode. Oni su ljudi koji razvijaju svoje duhovne sposobnosti i sposobni su da prebrode mnoge životne teškoće. Za razliku od drugih, rutinu života podnose lakše i sposobni su da vole čista srca. Njihova nezavisnost i kreativnost čine ih posebnim, a njihova duhovna snaga omogućava im da se izdvoje u svakoj situaciji.

Popularnost imena Istok u Srbiji

Iako možda neobičan izbor, sve više roditelja u Srbiji se opredeljuje za davanje imena svojoj deci prema stranama sveta, poput imena Istok. Razlog tome leži u dubokom značenju ovakvih imena i moćnom zvuku koje nose. Simbolika imena Istok ima posebnu privlačnost, a verovanja u njegove pozitivne osobine dodatno doprinose popularnosti ovog retkog imena.

BONUS VIDEO: