NAUČNO DOKAZANO: Žene tokom trudnoće mogu da sačuvaju dete od astme!


IZVOR: Republika - 22.03.2018 | 05:15


Naučnici su dokazali da mame, koje u trudnoći jedu dosta povrća, mogu svoje dete da sačuvaju od astme!

Foto: pixabay.com

Uživajte u trudnoći i sačuvajte vaše blago

Bebe koje su rođene od strane majki koje su tokom trudnoće redovno konzumirale bokoli, spanać, kupus, i drugo povrće, imaju čak 50% manje šansi da obole od astme.

Međutim, ovakva ishrana tokom trudnoće je dozvoljena jedino ako se doktor koji prati trudnoću slaže sa tim, i to preporučuje.

Foto: pixabay.com

Međutim, povećanje unosa povrća nakon trudnoće moglo bi malo da se razlikuje.

U najnovijoj studiji, koja je rađena u Tokiju, praćeno je 310 novorođančadi, čije su majke jele povrće tokom trudnoće. Kada su deca napunila drugu godinu, bili su ispitivani na mogućnost oboljevanja od astme. 

Rezultati su objaljeni u časopisu za kliničku ishranu, pokazali su da deca, čije su majke više jele zeleno, lisnato povrće, imale čak 52% manje šištanja u plućima, odnosno, teškog disanja - što je čest simptom astme, od beba čije su majke manje jele povrće. 

Više od milion dece u Velikoj Britaniji pati od astme, i tamo je stopa te bolesti među najvišima u Evropi.

Prosečno tri osobe dnevno umre od astme.

Foto: pixabay.com

Šećer - neprijatelj u trudnoći

Međutim, naučnici smatraju da bebe, čije majke uživaju u šećeru tokom trudnoće, imaju dvostruko veće šanse za oboljenjem od astme.

Stopa alergijske astme - izazvana prašinom, mačkama i polenom, uvećana je za 101% kod sedmogodišnjaka čije su majke jele veću količinu šećera u trudnoći. 

Smatra se da šećer izaziva zapaljenje u plućima beba dok se one još razvijaju.