ZA VASKRS MORATE BITI BUDNI DO PONOĆI: Četiri važna običaja bi trebalo da ispoštujete za praznik radi dobrobiti cele porodice


IZVOR: N.J. - 13.04.2023 | 16:30


Jedan od običaja je da za Vaskrs ne idete na spavanje pre ponoći, jer ćete za sledeći biti pospani.

Foto: shutterstock
ZA VASKRS MORATE BITI BUDNI DO PONOĆI: Četiri važna običaja bi trebalo da ispoštujete za praznik radi dobrobiti cele porodice

Vaskrs je u nedelju, 16. aprila, a do tada priprema se najveći hrišćanski praznik. Veliki ili Časni post koji traje sedam nedelja najavljuje pomenuti praznik. I pored želje da ispoštujemo sve što neki običaji nalažu, postoje i određeni za koje možda niste znali. Jedan od zanimljivih običaja za praznik, tiču se ustajanja i odlaska na spavanje, ali pored toga postoji još nekoliko istaknutih običaja.

1. Spavanje

U nedelju preporučljivo je da ustanete rano, a na spavanje da ne idete pre ponoći. Veruje se, ako odete na spavanje pre ponoći onda ćete sledeći Vaskrs biti pospani i nećete imati snage za posao.

2. Deca i jaja

Decu bi valjalo da za Vaskrs dotaknete crvenim jajetom, da bi tokom godine bili zdravi i creveni.

Foto: Unsplash/ JESHOOTS.COM

Priprema dekoracije za Vaskrs

3. Zašto se sprema kolač za Vaskrs

Običaj spremanja nekog kolača za Vaskrs potiče još iz vremena kada je tokom posta bilo zabranjeno mleko i jaja. Kada je zabrana "istekla" onda se hleb obogaćivao i tako je nastao kolač.

4. Crvena jaja

Znate li zašto se jaja boje baš u crveno? 

Crvena boja je obavezna zato što predstavlja prolivenu Isusovu krv, a druge boje označavaju radost zbog pobede. Prvo obojeno jaje nazivamo čuvarkuća i ostavlja se na posebno mesto, do sledećeg Vaskrsa i ono tako štiti domaćinstvo.

Foto: pixabay.com

Crvena jaja za Vaskrs

Vaskrs se slavi tri dana, svake godine datum može da se menja, ali uvek "pada" u nedelju. Vaskrs simbolizuje nastanak života, predstavlja srž hrišćanstva, a to je pobeda nad smrću kroz žrtvovanje i patnju. Tog dana pozdravljamo se rečenicom "Hristos vakrese", uz odgovor "Vaistinu vaskrese".

Nedelja pred Uskrs naziva se strašna nedelja i svi dani su veliki, od ponedeljka do petka. Petak je najtužniji dan jer je tada Isus razapet. To je dan tišine, tada se ne peva, ne igra. 

BONUS VIDEO: