15 NEOBIČNIH CAKA NAŠIH MAMA I BAKA! Kako da manje vremena provedete u kuhinji, a da sve bude savršeno


IZVOR: Republika - 19.03.2021 | 13:43


Ah, ta kuhinja. Nema žene kojoj ova rečenica nije prošla kroz glavu bar jednom. Doručak, ručak, večera, pranje sudova, uklanjanje masnoće...

Foto: pexels.com

Trikovi pomažu da manje vremena provedete u kuhinji

Nekad vam se čini da vam treba čitava večnost da sve dovedete u red, te da bi vam dobro došao jedan čaroban štapić, kojim ćete sve vratiti na svoje mesto. Upravo zato nije naodmet da naučite neki novi trik za lakše snalaženje u kuhinji. Mada ste za većinu čule, neki su mnogima još uvek tajna.

Otkrivamo  vam donosi 15 super trikova pomoću kojih ćete uštedeti vreme i sačuvati namirnice.

1. Svi znamo da mleko u tetrapaku ima rok trajanja, a da biste taj rok produžili, u otvoreni tetrapak sipajte malo soli.


2. Kupili ste svežu salatu, ali je niste upotrebili. Umotajte je u papirni ubrus i stavite u frižider i tako će duže zadržati svežinu.

3. Da li ste znali da i plastične posude mogu da mirišu. Kako bi sačuvale svež miris, pre nego što ih stavite u frižider, u posude stavite malo soli.

4. U kesu u kojoj vam je hleb stavite komadić svežeg celera da bi hleb sačuvao svežinu.

5. Isprljali ste ruke čisteći voće ili povrće. Uzmite malo sirćeta i oljušteni paradajz i očistićete ih bez problema.

6. Kuvalo za vodu možete očistiti od kamenca tako što ćete u njega sipati pola vodu, pola sirće i uključiti ga da prokuva.

Foto: pixabay.com

Omržen posao, čićenje kuhinje

7. Sirće možete upotrebiti i za ribanje pločica u kuhinji. Nanesite na krpu sirće i malo soli i ovom mešavinom izribajte pločice, kao i sve zamašćene površine. I ako vam se zapuše slivnici, koristite sirće: sipajte dva decilitra, sačekajte desetak minuta, a zatim pustite jak mlaz vrele vode.

8. Uvijte koren banane samolepivom folijom i trajaće četiri-pet dana duže.

9. Ukoliko želite da sprečite da vam proklija krompir, ubacite jabuku u džak s krompirom.

10. Oblikovali ste pljeskavice od mlevenog mesa. Ostavite otisak palca i ostaće pljosnate tokom prženja.

11. Stavite drvenu varjaču preko šerpe da biste sprečili da ključala voda pokipi.

12. Višak masnoće iz jela možete ukloniti pomoću nekoliko kockica leda i ubrusa. Umotajte led u ubrus i pređite preko hrane. Led će privući mast i zgusnuti je na ubrusu.

Foto: pixabay.com

Led kao prva pomoć u kuhinji


13. Kockice leda za aperitiv biće lepše i ukusnije ako u vodu koju ste sipali u kalup za led stavite tanko izrezane kore limuna ili pomorandže, višnje ili grožđe.

14. Kada podgrevate picu ili neko pečeno jelo u mikrotalasnoj, stavite i šoljicu vode. Vlaga će sprečiti da se testo isuši i sačuvaćete hrskavost.

15. Sve mesingane površine u kuhinji, kvake, držače za ubruse, maramice, salvete najlakše ćete odmastiti i oribati običnom pastom za zube.