FENG ŠUI: Boje po prostorijama


IZVOR: E. S. T. - 19.11.2017 | 01:11


Stručnjaci psihologije boja kažu da boja utiče na naše moždane talase, nervni sistem i hormonske aktivnosti. Na primer, ako ste sedeli u potpuno crvenoj sobi, vaš puls i krvni pritisak će se povećati, naravno, postoje lične sklonosti i reakcije na boju, a ovo su univerzalna značenja i uticaj različitih boja.

Foto: pixabay.com

Za kupatilo su zelena i plava

Evo koja su pravila za uređenje doma, kada su boje u pitanju:

SPAVAĆA SOBA

Crvena je senzualnost, tako da je odlična boja za upotrebu u spavaćoj sobi. Neka bude zemljana crvena, svetla crvena je previše aktivna da obezbedi miran prostor. Svetlija boja lavande stvoriće vrlo romantičnu feng-šui spavaću sobu.

KUHINJA I TRPEZARIJA

Za efikasnu dekoraciju enterijera često je najbolje da narandžastu boju umereno koristite u kuhinji i trpezariji, čime ćete impresionirati svoje goste. Ne bojite ih u crvenu, ona povećava apetit iako je veoma korisna za restorane.

DNEVNA SOBA

Kada se pravilno koristi, smeđa može da dominira prostorom jer stvara prijatan ambijent, naročito u dnevnoj sobi. Žutu takođe možete koristiti u sobi u koju vam dolaze prijatelji, podstiče razgovor i druženje, a odlična je i za kuhinju.

KUPATILO

Zelena je korisna za kupatilo prema feng-šuiju - predstavlja mir, tišinu, pročišćavanje, život i nove početke. Zelena donosi osećaj vitalnosti i svežine. Odlična boja za kupatilo je i plava, zbog svojih umirujućih i lekovitih svojstava.

Foto: pixabay.com

Zelena bez greške

KOMBINACIJE

Sivu nikad ne koristite samu u kućnim prostorijama. Povežite je sa jednom ili dve boje koje zrače pozitivnom energijom. Najbolje se slaže sa plavom i braon. Crnu je najbolje da koristite kao sporednu boju, jastuka ili drugih ukrasa za kuću. Belu takođe ne koristite previše, prostor će izgledati sterilno, što kao rezultat donosi osećaj odvojenosti.