OZBILJNO UGROŽAVANJE ZDRAVLJA! Higijenske navike koje mnogi pogrešno rade, a da ni ne znaju!


IZVOR: Republika - 02.02.2021 | 00:25


I nauka je dokazala da je "higijena pola zdravlja" i većina se trudi da je održava.

Foto: pixabay.com

Međutim, većina te večine zaboravlja na "sitnice" koje i te kako mogu negativno da se odraze na zdravlje.

Ne čistite četku za kosu

Četke za kosu veliko su stecište bakterija, pa se preporučuje njihovo pranje bar jednom sedmično. S obzirom na to da četku za kosu koristimo svaki dan, zastrašujuće je i pomisliti koliko se bakterija može skupiti na njoj. Četku možete oprati običnim šamponom.

Ostavljate peškire u kupatilu

Foto: pixabay.com

Peškiri u kupatilu se izuzetno lako kontaminiraju usled velike koncentracije vlage. Savetuje se da za tuširanje koristite peškire koje ste tek izvadili iz ormarića, koji naravno ne stoji u kupatilu.

Potpuno uklanjate dlačice u nosu

Uklanjanje dlačica u nosu nema nikakvih prednosti. Te dlačice sprjčavaju prašinu i druge alergene da ne  ulaze u pluća, pa ako dlake ne proviruju izvan nosa, ostavite ih.

Perete ruke vrućom vodom

Foto: pixabay.com

Iako možda mislite da vruća voda ubija bakterije, ona bi trebala biti oko 100 °C da bi bila opasna po nih. Osim toga, vruća voda može biti agresivna na vašoj koži, što može dovesti do suvoće i ispucalosti ruku.

Imate predugu zavesu za tuširanje

Nabori na vašoj zavjesi za tuširanje najbolje su mesto za bakterije koje vole vlagu. Nakon tuširanja podignite zavesu s pločica ili kade i obavezno je osušite. 

Stavljate dezodorans odmah nakon tuširanja

Foto: pixabay.com

Mnogi žure staviti dezodorans odmah nakon tuširanja kako bi sprečili znojenje, ali zapravo tako čine lošu stvar. Ako vaša koža nije savršeno suva, dezodorans neće dobro funkcionirati.

 
$bp("Brid_12215593", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});
Perete telo sunđerom

Sunđeri za kupanje su veliki rasadnik patogenih klica i trebalo bi ih baš često menjati. Kako većina to ne radi, najbolje bi bilo kupati se sopstvenim rukama.